Пао Дарко Шарић VIDEO

Дарко Гавриловић
Пао Дарко Шарић VIDEO

Београд - Највећи нарко-бос на Балкану и један од најтраженијих криминалаца у свијету Дарко Шарић пао је у уторак након четири и по године бјекства.

Шарића, којем се на терет ставља шверц неколико тона кокаина и прање новца, у Латинској Америци је лоцирала Безбједносно-информативна агенција (БИА) Србије након чега се он безусловно предао да би било избјегнуто насилно хапшење. Вођа клана чији су краци стигли и до Републике Српске пребачен је из Латинске Америке у Црну Гору гдје је званично ухапшен. Шарић је потом авионом пребачен на београдски аеродром и спроведен у Специјални суд за борбу против организованог криминала, гдје је саслушан. Суд му је одредио притвор до 60 дана, прије свега, због опасности од бјекства. Вијеће је оцијенило да и даље стоје разлози због којих му је притвор одређен у одсуству 2010. године када је за њим расписана и међународна потјерница. Шарићу као организатору криминалне групе за шверц кокаина пријети казна до 15 година затвора, а високе казне су му запријећене и за остала кривична дјела која му се стављају на терет.

Лоцирање и скривање

Први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је на ванредној сједници Владе Србије, посвећеној хапшењу пљеваљског нарко-боса, да највеће заслуге за то припадају посебној радној групи која је дјеловала у оквиру БИА.

- Шарићев бранилац је 24. фебруара ове године понудио надлежним органима Србије безусловну предају Шарића. То смо прихватили из неколико разлога - да не би долазило до одуговлачења кроз екстрадиционе поступке, да бисмо избегли сваку врсту крвопролића и да се Шарић нађе пред надлежним органима - рекао је Вучић и додао да Шарић не може добити статус сведока сарадника, јер је оптужен као организатор криминалне групе.

Вучић је казао да је поносан на оне који су даноноћно радили да би компликован посао био обављен.

- Мрежа је праћена кроз различите европске градове и неколико пута су бежали за десет или 15 секунди. Захваљујем

партнерским службама на сарадњи, а посебно америчкој обавештајној служби ЦИА и министрима правде Србије и Црне Горе - рекао је Вучић.

Министар правде Србије Никола Селаковић изјавио је да се Шарић безусловно предао кад је постало јасно да је лоциран и да је његово хапшење извесно. Селаковић није могао да открије тачну локацију гдје је Шарић лоциран и гдје се предао.

- Боравио је на територији четири земље Латинске Америке, а ближе податке у овом тренутку не можемо да изнесемо. Најважније је да је предаја била апсолутно безусловна и да ће доћи до безусловног вођења поступка - истакао је Селаковић.

Он је истакао да се паралелно са лоцирањем ради хапшења Шарића одвијао и преговарачки процес.

- На Шарићевом лоцирању и хапшењу се радило девет месеци. Преговарачки процес је почео када је хапшење постало извесно. Наши оперативци лоцирали су његово кретање на територији неколико земаља Латинске Америке, и када је хапшење постало извесно, Министарство правде је пре месец и по добило захтев Шарићевог браниоца за контакт - навео је Селаковић.

Он је подсјетио да је предуслов за читаву акцију био план направљен 13. јуна 2013. године када је по директном Вучићевом налогу у оквиру БИА формирана посебна радна група са искључивим задатком да се бави лоцирањем и хапшењем Шарића.

- У њој је директно под координацијом директора БИА било десет службеника те агенције, а читава мрежа која је функционисала под том радном групом бројала је више од 100 особа. На лоцирању Шарића, поред БИА, велику улогу имали су МУП и Министарство правде Црне Горе и читава мрежа безбедносних агенција других држава, попут САД, Шпаније, Швајцарске и Словеније - навео је Селаковић.

Српски тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да у интересу истраге не може да се прецизира гдје је и како ухапшен Шарић јер је у бјекству још 18 његових сарадника.

- У бекству је још 15 осумњичених за шверц кокаина и троје за прање новца. И даље се ради на њиховом лоцирању и хапшењу и због тога нећемо износити детаље лоцирања и предаје Шарића. Тема наставка кривичног поступка биће и податак, како је Шарић напустио Србију, где се крио и, ако му је неко помагао, ко је то био - истакао је Радисављевић откривши детаљ да је Шарић по доласку у притворску јединицу хладнокрвно рекао "добар дан".

Премијер Србије Ивица Дачић оцијенио је да је хапшење Шарића доказ опредијељености Владе за борбу против организованог криминала.

- Влада поздравља и изражава задовољство због привођења Шарића и желимо да похвалимо све органе који су радили на томе - рекао је Дачић отварајући ванредну сједницу Владе, која је послије његовог и Вучићевог обраћања настављена иза затворених врата.

Министар правде Црне Горе Душко Марковић изјавио је да се Шарић није скривао у тој земљи.

- Тврдим да је Шарић у Црној Гори био само јутрос у периоду од 6.30 до 7.30 часова, колико је трајао његов трансфер у Србију. Преузет је на територији једне латиноамеричке државе и трансферисан преко Црне Горе у Србију - казао је Марковић оцијенивши да хапшење Шарића није довољно, јер акција има циљ да разоткрије читаву мрежу његових сарадника.

Шарићев адвокат Радослав Баћевић рекао је да је његов клијент током саслушања у Специјалном суду рекао да се скривао у Латинској Америци и дијелу Јужне Африке и да се добровољно предао.

- Шарић је испричао да се одлучио на предају пошто су га  лоцирале у Латинској Америци безбедосне службе Србије и Црне Горе. Он се предао јер верује да ће суђење бити фер и поштено и да ће се утврдити истина - навео је Баћевић, а на питање како му је Шарић дјеловао је одговорио: "Као човек који жели да дође и да се утврди истина".

Наводећи да је са Шарићем разговарао око пола часа о предметима који се воде против њега у Специјалном суду, Баћевић је истакао да ће му данас ићи у дужу посјету како би се договорили о корацима које ће предузети 24. марта када ће се Шарић појавити у наставку суђења припадницима његове групе којим је и он био обухваћен у одсуству за шверц више од три тоне кокаина из Латинске Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.

- Шарић је до сада примио десет оптужница и треба да се види да ли је спреман да сада изнесе одбрану - каже Баћевић.

Оптужнице и запљена имовине

Шарића терете за организовање међународне трговине наркотицима и прање новца, а у жижу свјетске јавности дошао је након запљене скоро три тоне кокаина у Уругвају до које је дошло захваљујући сарадњи МУП-а Србије и америчке агенције DEA. Српски тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић је казао да је против Шарића тужилаштво за организовани криминал подигло 13 оптужница. Истакао је да га, између осталог, терете да је од 2009. прокријумчарио 5.754 килограма кокаина, а да је у Србији опрао најмање 22 милиона евра.

Иако је у процесу који се наставља 24. марта по шест спојених оптужница оптужено 39 чланова Шарићеве групе, на оптуженичкој клупи ће се осим Шарића наћи само њих 11, пошто их је 16 у бјекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус свједока сарадника.

Од подизања прве оптужнице у априлу 2010. године деветорица оптужених су правоснажно осуђени на основу споразума са тужилаштвом о признању кривице. Они су осуђени на казне од двије године и девет мјесеци до десет и по година затвора, а многима су трајно одузети станови, аутомобили и новац.

Шарићу се у одвојеном поступку суди за прање новца стеченог трговином дрогом, који је убацивао у легалне токове српске привреде за вријеме приватизације, а на оптуженичкој клупи су и његови сарадници махом привредници и адвокати преко којих је завршавао послове. Шарићу, његовој супрузи Наташи, брату Душку, мајци Иванки, сестри Данијели, братанцима Дарију и Матији и особама које су повезане са њим у протекле четири године у Србији је одузета имовина вриједна десетине милиона евра укључујући виле, куће, станове, хотеле, локале, предузећа, пољопривредна добра, аутомобиле, али и луксузни намјештај, слике и друге умјетнине. Шарићу и његовој породици заплијењена је имовина и у Црној Гори, гдје је због прања новца осуђен његов брат Душко, који је ухапшен 2010. године.

Шарићева група почела је да се распада прије четири и по године након међународне акције "Балкански ратник" када је у Уругвајској луци заплијењено око 2,2 тоне кокаина на јахти члана његовог клана хрватског држављанина Анастазија Мартинчића. Шарићу се, међутим, тада изгубио траг, а током потраге спекулисало се да се крије у више земаља и на више континената.

И поред свих оптужница подигнутих против Шарића и чланова његовог клана, истрага се у овом случају наставља посебно у правцу веза тог клана са државним структурама у Србији.

Сусрет са породицом

Александар Вучић је прецизирао да је једини услов Дарка Шарића био да се на пола часа види са мајком, сином, кћерком и супругом.

- Сматрали смо да то ништа не отежава и не умањује значај поступка. То му је било омогућено у међународној слободној зони на аеродрому у Подгорици - рекао је Вучић.

Шарићев адвокат Радослав Баћевић казао је да је његов клијент желио да буде пребачен из Латинске Америке у Црну Гору да би се видио са породицом.

Биографија

Дарко Шарић је рођен у Пљевљима у Црној Гори 1970. године. У том граду је имао велику дискотеку, а држао је и бензинске пумпе и друге пословне објекте, а затим се проширио и на Србију.

Чак шест пута је био осуђиван у Пљевљима због пет различитих кривичних дјела. Први пут је осуђен као малољетник 1988. године када му је изречена васпитна мјера појачаног надзора родитеља.

 

Шарићеви људи у БиХ

Нарко-бос Дарко Шарић имао је сараднике и "пословне партнере" и у БиХ.

Шарићев близак сарадник био је контроверзни бизнисмен из Новог Града Зоран Ћопић, којег је недавно Врховни суд РС осудио на четири године затвора због прања новца у "Шећерани" из Бијељине, а тај посао је обављао за Шарића. Ћопић је због истог кривичног дјела у Србији осуђен на шест година затвора.

Шарић је блиско сарађивао и са Насером Кељмендијем, нарко-боссом са црне листе америчког предсједника Барака Обаме, који је прошле године побјегао из БиХ на Косово избјегавши хапшење у акцији "Лутка". Први траг који је указао на прање новца и сарадњу Шарића и Кељмендија био је фиктивни извоз у БиХ шећера вриједног десетине милиона КМ 2007. године.

Пасоши

Дарко Шарић је 2005. године добио држављанство Србије, српски пасош и личну карту, што је предмет истраге. Медији су писали да је крајем 2011. откривено да посједује и хрватски пасош на име Томислав Саватовић, који му је 2007. године издат у Конзулату Хрватске у Тузли.

Највећи нарко-бос на Балкану иза браве послије четири и по године скривања

 

Додик честитао органима Србије

 

Предсједник РС Милорад Додик честитао је органима Србије на хапшењу Дарка Шарића.

- То је заиста важан и видљив доказ борбе државних институција против организованог криминала и опредјељења политике за тако нешто - рекао је Додик.

Он је најавио да ће се у суботу у Београду састати са потпредсједником Владе Србије и лидером СНС-а Александром Вучићем наводећи да је то најбољи одговор на питање о његовом односу према изборним резултатима у Србији.

С. Т - С. Та.

Суђење Шарићу ће отворити и затворити многа питања

Министар правде Србије Никола Селаковић оцијенио је вечерас да ће суђење нарко-босу Дарку Шарићу отворити и затворити многа питања, прије свега јер организовани криминал подразумијева спрегу државе и криминалаца.
Он је рекао да не вјерује да ће се Шарић, након добровољне предаје, бранити ћутањем, те додао да суђење које предстоји "није као било које друго".

"Организовани криминал подразумева спрегу државе и криминалаца. Криманалцима неко помаже. Потпуно је очигледно да је реч о суђењу које ће отворити и затворити многа питања", рекао је Селаковић за Радио-телевизију Србије.

Он је оцијенио да ће суђење највећем балканском нарко-босу бити тест како функционишу органи гоњења, тужилаштво и суд.

Селаковић је подсјетио да се Шарић терети за "прање" 22 милиона евра, те оцијенио да се може очекивати да се доведе у везу и са сумњивим приватизацијама.

Он је поновио да је хапшење резултат Радне групе у Безбједносно-информативној агенцији /БИА/, која је успостављена прошлог љета и чије су активности биле добро испланиране и чуване у уском кругу људи.

Селаковић, међутим, није желио да прецизира да ли је премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић један од тих појединаца.

"Претпостављам да је у једном тренутку знао", рекао је Селаковић.
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана