Мандић након убиства Богдановића отишао у теретану: Детаљи суђења за свирепи злочин у Бањалуци

Небојша Томашевић
Са суђења Мандићу
Foto: Aрхива | Са суђења Мандићу

БАЊАЛУКА - Далибор Мандић (37) из Бањалукe, који је оптужен за брутално убиство Ариела Богдановића (28), око сат и по времена након злочина отишао је у теретану "Фор лајф" у насељу Борик.

Ово је утврђено вјештачењем видео-снимака са надзорних камера и фотографија које су изузете током истраге, а које на суђењу Мандићу у бањалучком Окружном суду појаснила вјештак Јелена Илић. Мандића терете за брутално убиство Богдановића које починио 2. децембра прошле године око 19.35 часова.

Вјештак Илић је казала је да је Мандић то вече 2. децембра лани око 21.16 часова дошао у теретану "Фор лајф" и отишао око 22 часа. То је, како је појаснила, закључила на основу записа о доласцима чланова у поменуту теретану. Појаснила је да на фотографијама чланова теретане "Фор лајф" постоји она са именом Далибор Мандић и да је он члан теретане.

Она је вјештачила и снимак убиства Богдановића који је пуштен у судници. Истакла је да су сви снимци аутентични, али није могла да индентификује лица на снимку.

- Тај догађај је забиљежен на двије камере пумпе "Нестро петрол" у Борику код Меркатора. Види се да једно лице пада, а друго прилази и нечим замахује - појаснила је Илићева те додала да је вјештачила и видео снимке са камера код ребровачког моста, те камера теретане "Фор лајф" још неке, али да није стручна да идентификује лица на њима.

Радне колеге оптуженог Мандића и Богдановића из фирме "ДДЦ Мултиленгвиџ  солушн" за жртву имају само ријечи хвале, док су истакли да се оптужени чудно понашао. Према њиховим ријечима колико они знају Мандић и Богдановић нису имали конфликте раније.

Колегиница пријавила Мандића

Нина Бобић је казала да је Мандића пријавила одјелу за људске ресурсе у предузећу због чудног понашања према њој.

- Ариел ми је био пријатељ и он је био дивна особа. Са свима је био љубазан, културан и трудио се да буде добар према свима. Оптужени Мандић је имао чудно понашање и било ми је нелагодно у његовом присуству. Знао је да стане иза мене и тако стоји иза леђа. Када ми сједимо сједио је близу нас и само нас посматрао. Давала сам му до знања да не желим никакву комуникацију и покушавала то на лијеп начин рећи - казала је Бобићева.

Истакла је да је Мандић злоупотријебио податке фирме, нашао њен број и послао јој поруку, те да је кренуо да иде у исту теретану у која она иде. Додала је да је и колегиница Ивана имала проблем са њим јер је ишао истим аутобусом као она и сјео близу ње, због чега је њој било нелагодно.

Мандић је појаснио да је свједоку прилазио са леђа јер је тражио савјет везано за рад система жалби, а свједокиња је рекла да није тако било. Питао је да ли је могуће да је он у исту теретану ишао случајно, те појаснио да је од раније док је радио као таксиста упознао газдарицу која му предложила да дође да тренира, али тад није могао због посла да иде.

Бобићева је казала да је то могуће, те да јој је власница теретане казала да је оптужени радио као таксиста. Мандић је истакао да је вече прије него је послао поруку њега звала Бобићева и питао да ли је тачно.

- Да то вече ми звонио телефон, а када сам се јавила била је тишина. Помислила сам да ме зове Мандић, те позвала тај број, али се јавио неки непознат глас и рекао да је погријешио. Након неког времена је звао Далибор - рекла је Бобићева.

Истакла је да јој Аријел раније некад рекао да осјећа неку агресију када му се примакне Мандић, али да она не зна да су имали конфликт и сукобе.

Свједок и радник у фирми "ДДЦ" Лука Радуловић такође је рекао да се Мандић чудно понашао и да је сам себе изоловао од других. Истакао је да су га покушавали увући у друштво, али је то одбијао. 

- Он и Ариел нису имали неки однос, нисам чуо да је било конфликта између њих. Аријел ми је причао само да је Мандић у кухињи сјео преко пута и гледао у њега - рекао је између осталог Радуловић.

Милица Гверо која је била надређена и Ариелу и Мандићу потврдила је да је оптужени имао чудно понашање.

- Ариел је био један од најбољих, омиљен у друштву и сви су га вољели. Мандић је био чудан и никад га нисам видјела у комуникацији с људима, увијек је био сам. Долазио је код мене у канцеларију и причао неке неповезане ствари. Његово присуство ми је стварало нелагоду - рекла је Гверо.

Присјетила се када јој је једном дошао у канцеларију и рекао "Како диван поглед имаш из канцеларије на будућност, а не на ово робовласничко друштво".

- Нисам видјела сврху доласка него да ми се удвара. Знам да је имао сличан однос и са Нином - рекла је Гверо.

Мандић је питао свједокињу да ли је тачно да је она донијела коверту на његов сто у којој је био бон награде за његов рад. Гверо је потврдила да он јесте добио бон и да је имала обавезу да то уради. Питао је да ли је тачно да је код ње послије дошао у канцеларију и да је питао зашто је тужна јер јој је то видио на лицу и да је тада у породици имала смртни случај.

Гверо је рекла да јесте и да јој тада умро дједа. Након тога Мандић је питао да ли је сљедећа два дана долазио да јој пожели добро јутро, на шта је Гверо рекла да јесте.

Свједок Ђорђе Даниловић је казао да је Ариел био добар човјек који се понашао заштитнички према свима. Испричао је да му је Ариел помињао да има неког колегу који је уходио неку колегиницу, ишао у теретану у коју она иде.

Сви свједоци су испричали да су за смрт Ариела прво чули из медија, односно видјели на интернет порталима.

Шта пише у оптужници

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин. Према оптужници, крвави напад који је шокирао Бањалучане, десио се 2. децембра прошле године око 19.35 часова на Булевару Српске војске. Како се наводи кобне вечери Мандић је, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је  ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Рабровачком мосту. Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз улице Булевар српске војске и пао  код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао.

Помно посматрао снимак убиства

Током приказивања снимка кобног убиства, отац убијеног Ариела, Томо Богдановић је уздисао и више за себе коментарисао како је његовог сина убио манијак. Такође је истакао да оптужени помно посматра снимак, рекавши "види како он то помно посматра". Мандић је током репродуковања снимка гледао у монитор и није скидао с њега поглед.

Адвокат који заступа породицу Богдановић, Марко Микеш истакао је да остаје код приједлога да се оптуженом изрекне доживотна казна.

- Свједоци су потврдили да је Ариел био омиљен у друштву, добар човјек и радник, док су за Мандића рекли да се чудно понашао и да су осјећали нелагоду у његовом присуству - рекао је Микеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана