Криминал као породични бизнис: Опасна браћа са дебелим полицијским досијеима

GS
Foto: Freepik

Браћа Хофман, Вавић, Вукотић, Видаковић, Шарановић, Рогановић... У криминалном свијету, у недостатку особа од повјерења или можда нечег другог, особе које се одлуче да уђу у криминалне послове најчешће са собом увуку и особе из најуже фамилије.

На подручју Балкана, осим браће Хофман који су последњи узбуркали јавност, најмање пет породица бавило се криминалним пословима, а досијеи су им пуни различитих кривичних дјела.

Браћа Миљан Видовић Хофман и Љубан Видовић Хофман ухапшени су у петак 10. новембра у београдском ресторану у тржном центру у Београду.

Они су ухапшени због сумње да су починили кривична дјела – насилничко понашање и злостављање и мучење. Осумњичени се доводе у везу са објављеним снимцима на друштвеним мрежама узнемирујуће садржине, у којима се виде насиље и пријетње. На једном од таквих снимака, види се како Миљан Видовић шамара конобара и удара га у стомак у друштву два мушкарца. Снимак је настао у једној винарији на Фрушкој Гори.

Међутим, како је Блиц писао, ово није први пут да Браћи Хофман им полиција ставља лисице на руке.

Миљану се већ суди за наношење тешких тјелесних повреда, док његов брат Љубан у досијеу има кривично дјело – напад на службено лице. Миљану се суди због сумње да је 2021. године испред једног ресторана ударао мушкарца рукама и ногама, те да му је тада нанио тешке тјелесне повреде. Миљан је био и осуђен 2021. године у Новом Саду за исто кривично дјело и тада је осуђен на кућни затвор.

Браћа Вавић

Браћа Александар, Никола и Ђура добро су познати српској јавности по својим пуним досијеима. Александар је некада био навијач Црвене Звезде, а затим је прешао на партизанову Јужну трибину гдје је био високопозициониран у навијачкој групи “Алкатраз”. Ту је био и Ђорђе Прелић а обојица су осуђена због убиства француског навијача Бориса Татона.


У фебруару 2012. године осуђен је јер је 2005. године на Карабурми ранио ножем Стефана Гајића због ижврљаног графита.

Средњи брат Никола Вавић осуђен је 2018. године на шест мјесеци кућног притвора уз електронски надзор због пребијања дјевојке испред једног београдског сплава, а прве биљешке у досију датирају из 2008. године када је ухапшен због изазивања опште опасности.

Идуће године привођен је због трговине наркотицима и држања оружја због чега је 2010. године осуђен на три и по године затвора.

Најмлађи брат Ђура Вавић осуђиван је због више кривичних дјела. Ухапшен је 2011. године због сумње да је отимао дилере.

Браћа Вукотић

Док је Јовица Вукотић више пута долазио у жижу јавности због више покушаја његовог убиства, што због веза са манекенкама, старлетама и контактима са пјевачицама, његов четири године старији брат Игор Вукотић од очију јавности успјешно се крије већ 11 година.

Игор се налази на црвеној Интерполовој потерници због сумње да је организовао више ликвидација. Он се често доводи у везу са разним кривичним дјелима, понајвише шверцом дроге из Латинске Америке у Западну Европу, мада конкретних доказа који би га смјестили иза решетака нема.

У Подгорици му се у одсуству суди да је био један од вођа криминалне групе одговорне за више различитих дјела, међу којима и убиства. Заједно са њим, суди се и Ранку Радуловићу из Никшића, вођом групе са којом су “шкаљарци” блиско сарађивали.

Игору Вукотићу се са Јованом, четири године млађим братом, судило и због пуцњаве у дискотеци „Мадам Цоцо” у Тивту због чега је 2014. осуђен на седам мјесеци затвора.

За то вријеме, његов брат је био осумњичен да је вођа шкаљарског криминалног клана.

Он је у мају 2022. године оптужен да је подстрекивао убиства својих супарника Слободана Кашћелана и Радоја Звицера.

У септембру 2018. године Вукотић је ухапшен у турском љетовалишту Антаља и протјеран је у Србију гдје је оптужен због коришћења лажног пасоша. Вукотић је рекао да је тај пасош користио јер се плашио за своју безбједност. Суд га је тада осудио на 15 мјесеци затвора.

Јовица је под истрагом био у Црној Гори 2016. године због сумње да је учествовао у два покушаја убиства – Војина Ступара и Милоша Радоњића, као и да је пуцао на Тамару Звицер, супругу вође кавачког клана Радоја Звицера. Обе истраге обустављене су у јулу 2020. због недостатка доказа.

У децембру 2020. Вукотић је у Црној Гори оптужен да је као директор фирме „В2“ која је држала бутик одјеће избегао да плати готово 23.000 евра пореза.

У фебруару 2014. Вукотић је осуђен на годину дана затвора због помагања при покушају убиства у пуцњави која се догодила чак дванаест година раније – 2002. године. Ову казну, како је сам испричао, није издржао до краја.

Јовица Вукотић убијен је у Турској у септембру 2022. године.

Браћа Видаковић

Браћа Владимир (30) и Милош Видаковић изгубили су живот због криминалних послова. Наиме, Панчевац Владимир пронађен је мртав у Медељину у Колумбији 2019. године, а његов рођени брат, Милош, 2013. године убијен је у криминалном обрачуну у Будви. Ова браћа била су добро познати полицији.

Када је ријеч о Милошу, у његовом криминалном досијеу могу се наћи кривична дјела као што су – диловање наркотицима и насилничко понашање, те се сумња да је након његове смрти брат Владимир разгранао мрежу трговине наркотицима што га је и одвело у Колумбију. За Милоша је јавност први пут чула 2004. године када је њега и још тројицу младића зауставила полиција у Београду због дивљачке вожње. Када су им полицајци затражили документа, реаговали су бурно, а убрзо су насрнули на полицајце. У тучи је повријеђено неколико службених лица.

Годину дана касније, Милош је на Панчевачком мосту изгубио контролу над возилом, пробио заштитну ограду и слетио на пругу, приликом чега је настрадао његов сувозач Зоран Лукић (24). Милош је 2013. године рањен у београдском насељу Галеника, али након инцидента одбио је сарадњу са полицијом.

О његовом брату Владимиру има знатно мање информација. Повезиван је са диловањем наркотика, а оперативни подаци показивали су да је Владимир у Шпанији посједовао лабораторију за узгој марихуане.

Браћа Шарановић

Бранислав и Слободан Шарановић неизоставни су у причи о братским криминалним пословима.

Њихови почеци сежу у седамдесете године, иако је у том тренутку Брана био познат у југословенском подземљу, док је његов брат Слободан био један од најбољих студената медицине у Југославији.

Међутим, убрзо се придружио брату.

Иако подаци из њихових досијеа не би могли да поткрепе причу да су једни од највећих криминалаца на нашим просторијама, упућени у дешавања у подземљу тада, тврдили су да је то због подршке ДБ-а.

Ова браћа су држала неке од најпознатијих казина, а бизнис су убрзо проширили на Србију, Црну Гору, Њемачку, али и Конго. У њиховом власништву били су београдски казини “Славија” и “Партизан”.

Бранислав је убијен 2009.године, а Слободан је понудио суму од милион евра за сваку информацију која би могла да доведе до убица његовог брата. У марту 2017. године убијен је и Слободан готово на кућном прагу.

Сматра се да су оба убиства посљедица сукоба између зараћених породица, Бојовић и Шарановић.

Браћа Рогановић

Рогановићи. Отац, два брата и брат од стрица били су припадници једне од по криминалу најпознатијих породица у Црној Гори. Владимир Рогановић убијен је 2018. године у Бечу након ручка у једном ресторану. У Србији је Владимир Рогановић робијао због фалсификованих докумената, а у домовини је требало да одслужи једногодишњу казну због нелегалног оружја. Био је осумњичен и за једну лажну дојаву бомбе у дискотеци коју су држали људи блиски супарничком клану.

Његов брат Душко Рогановић добро је познат подземљу Црне Горе. Он је 2017.године повријеђен у ексползији бомбе која је била подметнута испод његовог аутомобила.

Он је иначе осам година провео на робији због убиства вође навијача Делија, Марка Веснића и рањавања Ивана Марковића 2009. године у Црној Гори.

Њихов трећи брат Шћепан Рогановић најмање је познат јавности. Он је ухапшен у Херцег Новом због зеленашења.

Он и још два мушкарца су наводно тада дали 21 особи новац на камату и преко камата зарадили око пола милиона евра.

Браћа Хркман

Милош Хркман из Руме, чији је разговор са оптуженим Александром Вучељићем пуштен на суђењу клану Веље Невоље, име је које је неретко у жижи пажње јавности и повезано са бројним инцидентима.

На суђењу клану Беливук – Миљковић пуштани су прислушкивани разговори чланова клана, међу којима је и један разговор оптуженог Вучељића са Милошем Хркманом. Они причају о навијању, а Хркман говори како “треба да заврши неке провере у Руми”.

Њему се суди за демолирање “Комитета”, хапшен је више пута, а има и богат досије. Хапшен је због насилничког понашања, принуде, угрожавања сигурности… Пред тужилаштвом у Руми је осуђен само због недозвољеног ношења оружја, на казну кућног затвора, преноси СрпскаИнфо.

Његов брат Вукашин Хркман породично пуни кривични досије, а осуђиван је три пута. Вукашин Хркман је пред Основним судом у Руми осуђен због тешког дјела против безбједности саобраћаја, недозвољеног ношења оружја и крађе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана