Доктор Голић правоснажно ослобођен

Небојша Томашевић
Доктор Голић правоснажно ослобођен

БАЊАЛУКА - Окружни суд у Бањалуци одбио је жалбу бањалучког Окружног јавног тужилаштва и потврдио ослобађајућу пресуду др Дарку Голићу, некадашњем начелнику Клинике за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, по оптужници за полно узнемиравање пацијента, потврдила је адвокат Јасминка Јовишевић.

Голић је тиме правоснажно ослобођен кривице да је 19. јануара 2020. године полно узнемиравао пацијента М.Ђ. који је због повреде главе 40 дана лежао у коми на Клиници за анестезију и интезивно лијечење.

Одлуци суда је доносена након  грешке тужилаштва које уз оптужницу није поднијело приједлог за кривично гоњење оптуженог, у законском року од три мјесеца. Будући да се ради о кривичном дјелу које се гони по приједлогу оштећеног, Основни суд у Бањалуци није имао другу могућност него да одбије оптужницу против Голића, што је сада потврдио и Окружни суд.

Скандалозан пропуст начинио је окружни тужилац Александар Симоновић, због чега је Уред дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ против њега отворио истрагу. 

Према оптужници, Голић је 19. јануара 2020. године у периоду од 19 до 22 часа, као ординирајући доктор у циљу задовољавања полних страсти љубио пацијента М.Ђ. у лице и главу, у чему га је затекло медицинско особље. Радило се о пацијенту који је 40 дана због повреде главе лежао у коми на Клиници за анестезију и интезивно лечење са рукама везаним за кревет, ради спречавања самоповређивања. Након хапшења Голић је мјесец дана провео у притвору, а у априлу 2021. године се изјаснио да није крив.

Током истраге Голић се бранио ћутањем, али је истакао да сматра да је неосновано ухапшен. То је побијало 16 свједока, медицинско особље с Клинике, тврдећи да су Голића затекли нагнутог над лицем пацијента како га љуби. Пацијент се није сјећао самог догађаја, а његова супруга је изјавила истражиоцима да је видјела оптуженог како љуби у образ њеног мужа.

Вештачења биолошких трагова показало је да је Голићев ДНК пронађен на наочарама пацијента, плахти на којој је лежао, као и пелени за пресвлачење одраслих.

У почетку истаге Голић се теретио за обљубу над немоћним лицем, али је дјело касније преквалификовано у полно узнемиравање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана