Детаљи покушаја кријумчарења петогодишњe дјевојчице: Мајка пријавила отмицу

Небојша Томашевић
Детаљи покушаја кријумчарења петогодишњe дјевојчице: Мајка пријавила отмицу

БРОД –  Дјевојчица која је пребачена с граничног прелаза у Броду у сигурну кућу због сумње да је жртва кријумчарења, поријеклом је из Авганистана и била је у пратњи оца,  а њена мајка је у Њемачкој пријавила њену отмицу, сазнаје "Глас Српске".

- С обзиром на то да је за њом била расписана потрага, чим су се појавили на граници реаговала је полиција те је дјевојчица пребачена у сигурну кућу. Отац је одмах предат у надлежност Службе за послове са  странцима он је смјештен под надзор  у Имиграциони центар у Источном Сарајеву - рекао је извор близак истрази.

Из Тужилаштва БиХ, под чијим надзором се води истрага у овом случају, саопштили су да су Служба за послове са странцима БиХ и Гранична полиција БиХ на граничном прелазу Брод спријечили кријумчарење дјевојчице од пет година.

- Тужилац из Одсјека за кријумчарење људи и трговину људима координисао активности у сарадњи са Службом за послове са странцима БиХ и Граничном полицијом БиХ, који су приликом контроле робе и путника редовне аутобуске линије на граничном прелазу Брод детаљним анализама открили и идентификовали жртву међународне трговине људима-  саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Даље је наведено да је идентификована жртва  петогодишња дјевојчица која се налазила у пратњи страног држављанина, који је по налогу одступајућег тужиоца задржан у Служби за послове са странцима БиХ.

- Жртва је у складу са правосудним смјерницама за заштиту жртава трговине људима адекватно збринута и смјештена у сигурну кућу. Жртви је додијељен специјални старатељ за дјецу стране држављане без пратње и жртве трговине дјецом - истакли су из Тужилаштва БиХ.

Појаснили су да се наведена дјевојчица налази у бази потрага за особама за којима трагају међународне институције, те је поступајући тужилац у сталној комуникацији са надлежним тужилаштвом и полицијом у Визбадену, Њемачка, а предузимају се активности на реализацији враћања дјетета мајци.

-Тужилаштво БиХ се захваљује на ефикасној и професионалној сарадњи инспекторима Службе за послове са странцима БиХ и сигурној кући која је пружила подршку у овим активностима- истакли су из ове правосудне институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана