Бомбама рјешавали размирице и неузвраћену љубав

Небојша Томашевић
Бомбама рјешавали размирице и неузвраћену љубав

Бањалука - Разне експлозивне направе у посљедње вријеме често су средство међусобних обрачуна због неријешених односа и љубавних јада.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, ове године је забиљежено 12 случајева постављања експлозивних направа.

- У осам случајева дошло је до активирања експлозивних направа у којима је повријеђено пет особа, док је у четири случаја настала само материјална штета. Један је окарактерисан као изазивање опште опасности - рекла је портпаролка МУП-а РС Даница Гњатовић.

Прошле године је било 15 случајева постављања експлозивних направа у Српској. У тим бомбашким нападима тешко су повријеђене двије особе, а једна је погинула. Нападачи су углавном користили ручне бомбе, док је у једном случају под возило постављена импровизована експлозивна направа с пољопривредним експлозивом. Највише бомбашких напада забиљежено је у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Посљедњи бомбашки напад који је узнемирио јавност забиљежен је у Бањалуци 3. октобра када је у насељу Ребровац одјекнула експлозија испод аутомобила професора Технолошке школе Спасе Шакоте. Том приликом лакше су повријеђени Шакота и случајни пролазник Илија Јокић. Истрагом је утврђено да су испод возила постављене четири бомбе, а да је мотив неријешени међусобни однос због нелегалних послова. Убрзо су због овог случаја ухапшени Ненад Берић и Александар Савић. Утврђено је да је Берић организовао постављање "паклених направа", јер је Шакота од њега тражио да му врати 30.000 КМ које му је дао да га ослободи оптужби за сексуално узнемиравање ученица. Савић му је помогао у томе и поставио је четири бомбе на точкове Шакотиног аутомобила. Други случај забиљежен је половином септембра у Билећи. Под аутомобилом "брилијанс" Гаврила Бјелице из Билеће активирана је импровизована експлозивна направа с привредним експлозивом. Бјелица је тешко повријеђен, а сумња се да је мотив повезан са отмицом и убиством Петра Бајчетића.

Током прошле године забиљежена су два случаја бомбашких напада због неузвраћене љубави. Далибор Гаврић је 14. септембра активирао ручну бомбу између себе и бивше супруге Миле Малешевић у мјесту Маћино Брдо код Прњавора испред кафе-бара "Акапулко М". Усљед експлозије Мила је погинула, а Гаврић је тешко повријеђен. Љубавне проблеме бомбом је рјешавао и Горан Вучковић из Сефероваца код Градишке који је осуђен у бањалучком Окружном суду на 11 година затвора јер је покушао да убије бившу дјевојку Сузану Прерад. Вучковић је у јулу 2016. пред улазна врата њеног стана у Александровцу код Лакташа оставио врећицу с потпалом у коју је сакрио бомбу. Она је активирана када је Прерадова наложила потпалу у шпорету, не видјевши бомбу. У експлозији је несрећна жена задобила тешке повреде главе, лица и руку.

Смањење

У МУП-у РС казали су да се број бомбашких напада у посљедње вријеме смањује.

- Прошле године је забиљежено за 34,7 одсто мање случајева оваквих напада у односу на 2015. када их је било 23, а у њима није било повријеђених - рекла је Даница Гњатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана