Врховни суд Српске потврдио пресуду: Бившим специјалцима МУП-а и саучеснику 40 година робије за пљачку на аутопуту

Небојша Томашевић
Врховни суд Српске потврдио пресуду: Бившим специјалцима МУП-а и саучеснику 40 година робије за пљачку на аутопуту

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду бањалучког Окружног суда којом су бивши припадници Специјалне јединице полиције Министарства унутрашњих послова РС и њихов сарадник осуђени на укупно 40 година робије због пљачке 616.548 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка.

Тако су бивши специјалци Владан Малић (37), Горан Параш (32) и Александар Поповић (34) правоснажно осуђени на по десет и по година,  док је њихов саучесник Олег Банда (35) добио осам и по година затвора.

Пресуда је потврђена након што је судско вијеће Врховног суда РС одбило као неосноване жалбе одбране оптужених. Ово је трећа пресуда која је донесена у овом случају јер је претходне двије Врховни суд РС укидао и враћао на ново суђење.

Према пресуди, Малић, Параш, Поповић и Банда су 22. септембра 2015. године напали колону возила агенције "Сектор Секјурити", која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пресрели су их "аудијем А6" на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Церовљани и зауставили. Пуцајући из аутоматских пушака и  пријетећи  ручним ракетним бацачем "зоља" натјерали су  раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су украли 616.548 КМ. Том приликом лакше је рањен  радник “Сектора” Ђурађ Бајић.  Пљачкаши су након разбојништва побјегли на планину Козару гдје су закопали оружје и новац и гдје су се скривали.

У пљачки су учествовали су и некадашњи специјалци Жељко Инђић и Горан Јањуз те биши радник “Сектора секјуритија” Данијел Кузмић који су осуђени на основу признања кривице. Кузмић је добио три године јер је пљачкашима дојавио када је из банке кренула „блинда“ с новцем. Он је Поповићу послао поруку “љубави кренула сам”, што је значило да је возило кренулу.

Јањуз и Инђић добили су по шест мјесеци затвора. Јањуз је пљачкашима обезбједио смјештај ноћ прије разбојништва и чувао ауто до момента одласка у пљачку, а Инђић је директни учесник разбојништва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана