У Дубаију ухапшен држављанин БиХ осумњичен за велику међународну трговину дрогом

Агенције
У Дубаију ухапшен држављанин БиХ осумњичен за велику међународну трговину дрогом

ДУБАИ - На захтјев холандског јавног тужилаштва, двојица мушкараца ухапшена су у Дубаију због сумње да су учествовали у великој међународној трговини дрогом, а један од њих је и држављанин БиХ.

Према писању портала Истрага.ба, ухапшени бх. држављанин је Един Гачанин Тито.

Захтјев за изручење ће бити упућен Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) за оба осумњиченика.

Хапшења су дио међународне операције коју координише Европол. Уз Холандију, укључене су и полицијске и правосудне службе из Шпаније, Француске, Белгије, УАЕ и Сједињених Држава.

Током хапшења, истражне службе су интензивно и успјешно сарађивале с полицијом Дубаија и с официрима за везу укључених земаља стационираним у УАЕ.

Један од осумњиченик је 37-годишњи мушкарац са држављанством Холандије и Марока. Државно тужилаштво у Ротердаму против њега води процес због увоза хиљада килограма кокаина у Холандију 2020. и 2021. године, учешћа у злочиначкој организацији, прања великих количина новца, корупције и посједовања ватреног оружја. Истрага о њему започела је дешифрираним порукама са Скај апликације.

-Ријеч је о тешким кривичним дјелима која упућују на међународну трговину дрогом из углавном Јужне Америке преко лука Антверпен и Ротердам. Ухапшени се сумњичи за важну координацијску улогу у увозу кокаина.

Други ухапшени у Дубаију је 40-годишњи држављанин Холандије, који је такође држављанин БиХ. Против њега је такође покренута криминалистичка истрага на темељу пресретнутих Скај порука. Кривични предмет против њега воде тужиоци Државног тужилаштва Холандије - објавила је холандска полиција.

Мушкарац није осумњичен само за увоз великих количина кокаина већ и за припрему увоза готово 8.000 килограма сировина за производњу амфетамина. Сировине за производњу дроге стизале су преко луке Антверпен, а крајње одредиште им је била фирма у Холандији.

Осумњичени је вјероватно имао важну водећу улогу у увозу забрањене робе. То укључује серију од око 1.800 килограма кокаина који је увезен преко луке Хамбург 2020. године с одредиштем у Холандији.

Такође се, на основу података преко Скај четова сумња да је мушкарац као организатор, посредник и финансијер учествовао у увозу 739,5 килограма кокаина из Дурбана (Јужна Африка) у Ротердам.

Европол:Неутралисан “супер картел”

У шест различитих земаља власти су удружиле снаге како би неутралисале “супер картел” трговаца дрогом који контролишу око једне трећине трговине кокаином у Европи, саопштио је данас Европол.

Како се наводи, током истраге ухапшено је 49 осумњичених, а последња серија рација широм Европе и Уједињених Арапских Емирата одржана је између 8. и 19. новембра.

Наводи се да су полицијске снаге укључене у “Операцију пустињско светло” циљале и “командно-контролни центар и логистичку инфраструктуру трговине дрогом у Европи”.

Више од 30 тона дроге заплијењено је током истрага која се води у Шпанији, Француској, Белгији, Холандији и УАЕ уз подршку Европола.

Европол је навео да је америчка управа за борбу против наркотика такође имала улогу у рушењу организације, која је такође била умијешана и у прање новца.

-Обим увоза кокаина у Европу под контролом и командом осумњичених је био огроман - навео је Европол и додао да су осумњичени користили шифроване комуникације за организовање испорука дроге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана