Тону дроге прошверцовао у Европу: Детаљи са рочишта за одређивање притвора Предрагу Петковићу

Небојша Томашевић
Тону дроге прошверцовао у Европу: Детаљи са рочишта за одређивање притвора Предрагу Петковићу

САРАЈЕВО - Предраг Петковић (35), осумњичен у предмету „Сториџ“ за организовани шверц наркотика и друга тешка кривична дјела, учествовао је у пребацивању око тоне дроге у Европску унију. Дрогу је набављао од неколико криминалних група, те преко БиХ пребацивао у Хрватску и друге земље ЕУ.

Ово је речено у Суду БиХ на рочишту за одређивање притвора Петковићу по захтјеву Тужилаштва БиХ.

Тужилац Дубравко Чампара на рочишту је рекао да је Петковић дрогу, између осталог, набављао од групе Александра Николића из Источног Сарајева, те извјесног Пејовића из Фоче.

- Те групе су дрогу пребацивале из Црне Горе у БиХ, а за даљу дистрибуцију у ЕУ биле су задужене групе Петковића и Душана Ловреновића - казао је Чампара и додао да су криминалне групе зарадиле велике суме новца.

Петковић је са Ловреновићем означен као један од организатора шверца марихуане и кокаина у предмету „Сториџ“. У бјекству је био од краја септембра прошле године, када је ухапшено више чланова групе, али је тада избјегао хапшење. Предао се у понедјељак Тужилаштву БиХ послије скоро годину дана бјекства. Након испитивања, за њега је затражено одређивање притвора и поред чињенице да му је ту мјеру раније одредио Суд БиХ због бјекства. Тужилаштво тражи да му притвор буде одређен и због опасности да ће утицати на свједоке и саучеснике, те поновити кривично дјело.

Чампара је подсјетио да су Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова РС у децембру 2021. године почели процесуирање криминалне групе која дјелује на подручју Градишке и Бањалуке и која се бави међународним шверцом дроге и оружја.

Према информацији Европола, група је дрогу набављала у Црној Гори, складиштила у Градишци, те препродавала у Хрватској и другим земљама ЕУ. Пиштоље су набављали из Словачке, а складиштили су их и прерађивали у Градишци, те продавали широм Европе.

- Након што смо почели да провјеравамо ове информације, успјели смо да идентификујемо чланове и носиоце групе Ловреновиће, односно Душана и његовог оца Миливоја, Чаругу и Предрага Петковића - казао је Чампара.

Према његовим ријечима, током истраге прикупљени су бројни докази, прегледани су снимци надзорних камера са граничних прелаза, аутопутева, те изузети биолошки, односно ДНК узорци. Рекао је да су утврдили ко је и када довезао око 480 килограма дроге у Градишку, као и ко ју је преузео. Чампара је истакао да је у кући гдје је складиштена дрога нађен ДНК траг Душана Ловреновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана