Слободан Марковић умјесто за покушај убиства осуђен за наношење повреда: Три године робије за премлаћивање суграђанке

Небојша Томашевић
Слободан Марковић умјесто за покушај убиства осуђен за наношење повреда: Три године робије за премлаћивање суграђанке

БАЊАЛУКА - Слободан Марковић (58) из Бањалуке осуђен је у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суду на три године затвора јер је дрвеном палицом претукао суграђанку Биљану Кесеровић.

Суд је преквалификовао оптужницу и Марковића је, умјесто за покушај убиства, за шта га је оптужницом теретило тужилаштво, осудио за наношење тешке тјелесне повреде.

Марковићу је до сада суђено два пута и оба пута је осуђен на по пет година затвора због покушаја убиства Кесеровићеве.

Обе пресуде је укинуо Врховни суд Републике Српске и случај вратио на ново суђење.

Бранилац оптуженог Миљкан Пуцар најавио је жалбу на пресуду јер сматра да је, с обзиром на преквалифкиацију дјела, казна превисока.

- Тужилаштво  је упорно у томе да докаже да се ради о покушају убиства, а ми од почетка тврдимо да се не ради о том кривичном дјелу. Тужилаштво није у обзир узело чињеницу коју је Врховни суд навео у рјешењу укинуте пресуде да је спорна палица била обмотана дебелом чохом и најлоном. Самим тим с таквом палицом тешко је наијети озбиљне повреде -рекао је Пуцар.

Према пресуди, Марковић је Кесеровићеву напао 5. децембра 2016. године у подземној гаражи у бањалучкој улици Светозара Марковића. Наводи се да је напад испланирао, па је под точак њеног "пежоа 308" поставио комад дрвета како не би могла покренути возило. Када је сишла у гаражу она је безуспјешно покушавала да крене, па је изашла из аута и сагнула се да види у чему је проблем. Тад се Марковић изненада појавио, напао је и ударио у главу дрвеном палицом дугом 73 центиметра која је била обложена најлоном. Од ударца је несрећна жена пала на бетон, а Марковић је наставио да је туче. Ударао је по глави и цијелом тијелу, а након неколико удараца ју је подигао и покушао да угура у возило.

У томе није успио јер се она опирала и поново пала на бетон. Насилник јој је тад стао ногом за врат и наставио да је туче клечећи на њој. Ухватио ју је за врат и завезао јој је платно преко уста да не би галамила, али га је она скинула и почела да дозива у помоћ. Њене позиве у помоћ чули су комшије Немања Цигојевић и Дарко Кременовић, који је адвокат. Када је видио Марковића да сједи на жени, Цигојевић је повикао "шта то радиш човјече", па је насилник кренуо да бјежи. Он и Кременовић су потрчали за њим и успјели су да га стигну и савладају те задрже до доласка полиције.

Мотив напада и бруталног премлаћивања Биљане Кесеровић није наведен у оптужници нити је наведен у пресуди. Марковић је након злочина притворен, али је касније одлуком Врховног суда Републике Српске пуштен да се брани са слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана