Потврђена оптужница против инспектора у Приједору: За новац “жмирили” на пореске прекршаје

Јелена Станић
Потврђена оптужница против инспектора у Приједору: За новац “жмирили” на пореске прекршаје

БАЊАЛУКА - Против приједорских пореских инспектора Немање Баровића и Михајла Ристића Окружни суд у Бањалуци потврдио је оптужницу за примање мита и трговину утицајем.

На оптуженичку клупу ће и Приједорчанин Маринко Билбија због давања мита.

Из Републичког тужилаштва је саопштено да је према оптужници Баровић током 2018. и 2020. године контролишући обрачуне и плаћања обавеза пореских обвезника два пута тражио и примио новац, једном 5.000 КМ, а други пут 5.000 евра и 250 КМ како би избјегао да обави свој посао и изврши провјере.

- Једном је захтијевао и примио награду од 500 КМ да коришћењем свог службеног положаја посредује да се изврши службена радња. На тај начин починио је кривична дјела примање мита и трговина утицајем - наведено је у саопштењу тужилаштва.

Оптужница Баровића и Ристића терети да су заједно 12. јула прошле године примили поклон, односно 200 КМ.

- Билбија је оптужен да је службеницима понудио поклон да не ураде посао који су као службена лица били дужни. Тако су Баровић и Ристић починили кривично дјело примање мита, а Билбија давање мита - додато је у саопштењу.

Оптужени инспектори ухапшени су почетком маја у акцији “Сводна”, када је у Баровићевој гаражи пронађено 21.400 евра скривених у књизи “Етички кодекс за професионалне рачуновође”.

Иако је тада ухапшен због сумње да је примио 5.000 КМ мита, истрагом се сазнало да се бавио и другим коруптивним радњама.

Извор близак истрази тада је казао за “Глас Српске” да је мито тражио од приједорског привредника да би му током контроле прогледао кроз прсте и да му не би написао казну.

- Након пријаве да инспектор тражи мито организовано је његово праћење, а привредник је инспектору у канцеларију однио означени новац. Када је узео, паре реаговали су прикривени истражиоци и ухапсили Баровића - казао је тада наш извор.

Афера “Астра-Е”

Немања Баровић је некада био директор Пореске управе Подручни центар Приједор, а раније је повезиван са афером нестанка дијела заплијењене робе из трговине “Астра-Е” у Приједору, која није продата на три јавне аукције током 2014. године. Радило се о обући вриједној 178.877 КМ, коју су порески инспектори требало да предају Црвеном крсту, али су неки наводно узели себи одређени број ципела. Власник “Астра-Е” Екрем Јакуповић казао је медијима да му је ту информацију открио радник Пореске управе у Приједору. Према његовим ријечима, порески инспектори су по наредби Баровића узимали обућу и носили у своја возила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана