Нови детаљи о узгоју марихуане у Српцу: Шверцовали дрогу на велико

Небојша Томашевић
Нови детаљи о узгоју марихуане у Српцу: Шверцовали дрогу на велико

Градишка - Радослав (63) и његов син Саша (36) Наранчић из Српца наркотике које су узгајали у хали поред куће нудили су само у већим количинама на продају, а истражиоци су само на једном случају уочили цијену од 1.000 евра, потврђено је “Гласу Српске”.

Према нашим сазнањима, ово је утврђено током три мјесеца прислушкивања телефонских разговора оца и сина који су праћени.

- Праћени су јер се сумњало да шверцују дрогу на велико. Тако се у једном од разговора може чути како се Саша и Радослав препиру око продаје нечега непознатој особи у Тополи, али се не могу договорити о цијени. Радослав, који је договорио продају робе, говори нека буде 1.000, а Саша, да не може испод 1.200 евра - појаснио је извор близак истрази.

Истражиоци претпостављају да је ријеч о продаји пакета марихуане.

Отац и син су након вишемјесечне истраге у акцији “Рис” Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапшени 25. јула, када је у њиховој хали поред куће у подруму откривена скривена лабораторија за узгој дроге. Приликом претреса лабораторије пронађено је око 500 стабљика индијске конопље висине од 39 до 180 центиметара. Пронађена су и два килограма сасушене марихуане, 1.070 саксија са засађеним стабљикама и специјална опрема за узгој са 60 палми. Лабораторија је откривена готово случајно, након што су електричари искључили струју због неовлашћене потрошње.

- Отац и син су у паници разговарали како су електричари у хали “видјели оно” и “нешто” јер су врата била отворена. Истражиоцима је то био сигнал да крену у акцију, па је и откривена лабораторија - казао је наш извор.

Лабораторија је добро скривена у подруму хале и по уласку унутра ништа не оставља утисак да се ту одвија узгој марихуане. Међутим, у приземљу постоји скривени пролаз, изнад којег  је било постоље за циркулар. Наранчићима је након испитивања у полицији и бањалучком тужилаштву  Окружни суд у Бањалуци одредио једномјесечни притвор због бојазни од утицаја на свједоке.

Евиденција

Осумњичени су водили детаљну евиденцију о узгоју индијске конопље, а у лабораторији су имали неколико врста.

- Конопљу су расађивали са неколико биљака узгојених на природан начин. Са њих су скидали пелцере, садили у саксије и узгајали у лабораторији. Пронађена је документација која указује да су водили евиденцију кад која биљка сазријева и доспијева за бербу. Такође су у том подруму брали, сушили и препакивали дрогу за даљу продају - рекао је извор “Гласа Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана