Молекуларни биолог свједочио на суђењу за убиство Славише Ћулума: Спорно изузимање узорка

 Небојша Томашевић
Молекуларни биолог свједочио на суђењу за убиство Славише Ћулума: Спорно изузимање узорка

БАЊАЛУКА - Уколико би се анализирао ДНК свих осам милијарди људи на планети вјероватноћа да се биолошки траг оптуженог Синише Шакића Кинеза (36) налази у ДНК профилу, који је утврђен на основу вјештачења узорка с гране са мјеста злочина, износи 99,8 одсто.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду вјештак одбране молекуларни биолог Оливер Стојковић из Института за судску медицину при Медицинском факултету у Београду.

Он је, по захтјеву одбране, радио допуну свог вјештачења, односно биостатистичку анализу у којој је, између осталог, навео да вјероватноћа да се Шакићев биолошки траг не налази у том ДНК профилу износи један у 764 милиона. Истакао је да ипак не може да каже колика је вјероватноћа да је баш ДНК траг оптуженог нађен у узорку с мјеста злочина. Према ријечима вјештака, ако ишта има спорно у овом случају, то је изузимање узорака са лица мјеста за ДНК вјештачење.

- Већина вјештака, ако бисмо их питали, рекли би да се у поменутом ДНК профилу налази и ДНК оптуженог. Међутим, ако постоји сумња, онда је то како се дошло до биолошког трага и како је он изузет и да ли је могао да буде уопште пронађен на спорној грани - казао је Стојковић, који је допуну налаза изнио путем видео-линка.

Он је раније вјештачењем утврдио да се у узорку, који је по наредби тужилаштва вјештачио Биолошки факултет у Београду, налазе ДНК три особе, а да већински траг припада Шакићу. Одбрана је предложила суду још неколико доказа којима, како тврде, желе да укажу на незаконитости у поступању с одузетим предметима.

Адвокат Жељко Шурлан истакао је да чауре нађене на мјесту злочина, биолошки трагови изузети с гране с мјеста убиства, као и видео-снимци нису законити и да их треба изузети из доказа. 

- Самим тим незаконит је и налаз о ДНК вјештачењу који је настао на основу изузетог трага, као и налаз балистичара и парафинска рукавица. Гране нису чуване у складу са законом у суду, већ су послате у иностранство. Није било наредбе за прикупљање чаура које су нађене 16. маја 2020. године. На омотима у којима су биле не пише на који догађај се односе - рекао је Шурлан и додао да такође није било ни отварања предмета у суду, што је по закону требало да се уради.

Шакића терете да је са још једном непознатом особом убио Славишу Ћулума 15. маја 2020. године у Драгочају. Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао, из двије пушке испалили су 22 хица те га усмртили. Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл којим је извиђано мјесто планираног напада.

Докази суда

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић најавио је и да ће у овом случају и суд наредити извођење одређених доказа. Између осталог, најавио је да  ће суд тражити  додатно ДНК  вјештачење од стране Биолошког факултета у Београду.

- Потребно је да разјаснимо како су заиста узети трагови са грана с лица мјеста - појаснио је судија Јукић.

Додатне доказе најавила је и тужилац Сњежана Петковић којима жели, како је рекла, да побије тврдњу одбране да оптужени у вријеме убиства није био у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана