Могуће тужбе након обуставе истраге против осумњичених за убиство сарајевских полицајаца

Небојша Томашевић
Могуће тужбе након обуставе истраге против осумњичених за убиство сарајевских полицајаца

САРАЈЕВО - Срећко Трифковић, против којег је обустављена истрага због убиства сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, тражиће надокнаду штете путем вансудског поравнања, а уколико то не успије, тужиће Федерацију БиХ због незаконитог притварања и премлаћивања у затвору, потврђено је “Гласу Српске”.

Како сазнајемо његов адвокат Татјана Савић из Бијељине припрема документ о покушају постизања вансудског поравнања, односно наплате одштете због времена које је њен клијент провео иза решетака.

Захтјев ће бити упућен федералном Министарству правде, а уколико Трифковићу не буде одговарало оно што буду понудили, услиједиће тужба. Како је појаснила адвокатица тужба се неће односити само на незаконито вишемјесечно притварање, већ и на премлаћивање у притвору.

Према закону Трифковић има рок од три године од тренутка сазнања да је истрага обустављена.

Осим браниоца Трифковића, како сазнајемо, исте захтјеве ће упутити и Бојан Веселиновић адвокат Милоша Обрадова, који је, по рјешењу Кантоналног суда у Сарајеву, заједно са Трифковићем и Недељком Лиздеком боравио у притвору у КПЗ Сарајево. Они су иза решетака провели неколико мјесеци због истраге која је вођена због убиства сарајевских полицајаца.

Тужилаштво Кантона Сарајево протекле седмице обуставило је истрагу против Милоша Обрадова, Срећка Трифковића и Недељка Лиздека због убиства полицајаца. Портпарол тужилаштва Азра Бавчић рекла је да нема доказа да су осумњичени учествовали у извршењу кривичног дјела.

Због овог тешког убиства полицајаца Шеховића и Вујиновића оптужени су Сава Маринковић, Александар Мацан и Марко Трифковић Жижан, којима ће суђење почети 6. фебруара у Кантоналном суду у Сарајеву. Њих оптужница терети да су 26. октобра 2018. године у сарајевском насељу Алипашино поље, након што су затечени у крађи возила у Гетеовој улици, испалили најмање 20 хитаца у полицајце Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, који су били у полицијском аутомобилу. Шеховић је од задобијених повреда одмах преминуо, док је Вујиновић тешко рањен, усљед чега је након неколико часова подлегао повредама.

Истрага у овом предмету трајала је четири године, предузето је више од 2.500 радњи документовања и доказивања оптужби, а међу доказима су дијелови аутомобила “сеат леон”, као и дијелови пушкомитраљеза са 20 чаура из којег су убијени полицајци, а који су пронађени закопани на Палама на подручју Републике Српске. Саслушано је и око 500 особа.

Досије

Срећко Трифковић је одраније познат полицији и правосудним органима. Привођен је и осуђиван због крађе возила и изнуда. Био је један од оптужених у предмету “Шетач” због кријумчарењем дроге, али је ослобођен. Против њега и још 23 особе подигнута је оптужница у предмету “Волан”, а сумњичен је и за умијешаност у убиство Дамира Остојића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана