Детаљи злочина у Хрватској: Приједорчанин осумњичен да је убио и опљачкао пензионера

Небојша Томашевић
Детаљи злочина у Хрватској: Приједорчанин осумњичен да је убио и опљачкао пензионера

БАЊАЛУКА - Бранко Брајковић (34) из Приједора ухапшен је на основу потјернице Интерпола Загреб која га терети за убиство пензионера Јосипа Хорвата (61) у Лудбрегу у Хрватској и наношење тешких тјелесних повреда, потврђено је “Гласу Српске”.

Из Полицијске управе Приједор, наводећи иницијале, саопштили су да је предат Суду БиХ на даље поступање.

“Гласу Српске” су у овој правосудној институцији казали да је Брајковићу у поступку изручења одређен привремени притвор у трајању од 18 дана.

- Осумњиченог потражује Интерпол Загреб због кривичних дјела убиство и тешка тјелесна повреда. Према Кривичном закону Хрватске максимална казна за та кривична дјела је 40 година затвора - рекли су Суду БиХ.

Брајковића је, како сазнајемо, полиција 22. септембра зауставила на улици у Приједору, а ухапшен је након што је утврђено да је за њим расписана потјерница. Према незваничним информацијама, потјерница Брајковића терети да је са још три саучесника током пљачке 1. новембра 2019. убио Хорвата у Селнику код Лудбрега. Према ранијим информацијама из хрватске полиције, тога дана четири разбојника у полицијским униформама дошли су до куће Хорвата и лажно су се представили као полицајци. Према писању медија у Хрватској, чим су ушли у кућу, они су напали Хорвата тражећи новац и почели да га батинају. Брутално су га тукли све док им није открио гдје је сакрио око 600.000 куна, које је претходно подигао у банци због одређених инвестиција.

Након што су украли новац, пљачкаши су жртву оставили да лежи у локви крви неколико сати, док Хорват није успио да се подигне и позове помоћ. Пребачен је у болницу, али је послије три мјесеца лијечења подлегао повредама 29. јануара ове године. Крајем јуна хрватска полиција је због овог злочина ухапсила двојицу мушкараца у Загребу, док су за другом двојицом расписане потернице. Тада је објелодањено да је један од њих држављанин БиХ. Ријеч је о Брајковићу, који од раније има богат криминални досије. Он је већ хапшен у Хрватској због више тешких кривичних дјела. Са Борисом Пајићем био је ухапшен 2014. године због сумње да су полупали и запалили скупоцјени аутомобил BMW 5 у Загребу. То су, како су признали у полицији, урадили да би власнику аутомобила послали поруку да неријешени односи “никада не падају у заборав”. Брајковић је родом из Бугојна, а у Приједору има пријављено боравиште.

Моторна пила

Бранко Брајковић је познат и по томе што је 2008. године моторном пилом насрнуо на малољетницу јер му, наводно, није узвратила љубав. Дјевојка је том приликом задобила лакше посјекотине. Осим тога, у досијеу има још двадесетак кривичних дјела, већином крађа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана