Детаљи са рочишта о продужењу притвора у предмету "Транспортер": Један од оптужених умјесто новца добијао кокаин

Небојша Томашевић
Детаљи са рочишта о продужењу притвора у предмету "Транспортер": Један од оптужених умјесто новца добијао кокаин

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ сматра да је угрожена истрага у предмету "Транспортер" због чега не може да уступи све доказе одбрани, него само неопходне, а у односу на осумњиченог Бојана Цвијетића проширује се истрага због продаје дроге коју је увозио из Европске уније, речено је у Суду БиХ на рочишту за продужење притвора петорици осумњичених у овом предмету.

Тужилаштво тражи да се за 60 дана продужи притвор поменутом Цвијетићу, те  Петру Дукићу, Александру Николићу, Саши Рађевићу и Ивану Јурићу.

У акцији "Транспортер" било је ухапшено 11 осумњичених, а заплијењено 303 килограма дроге спремне за продају.

Тужилац Дубравко Чамапра на рочишту је рекао да тужилаштво осумњичене терете да су у посљедње двије године унијели у БиХ или преко БиХ извезли у Хрватску огромне количине дроге.

 - Путем полицијске сарадње добили смо одређени материјал да у БиХ постоји група људи која добива дрогу у Црној Гори и Албанији и преноси је у БиХ те пребацује у ЕУ. Оперативним радом дошли смо до доказа да та група постоји. Приликом претреса код Петра Дукића смо нашли 303 килограма дроге спремне за продају у паковањима од 5, 10, 20 кг. Група је имала спреман превоз за наручену дрогу-рекао је Чампара и додао да је Цвијетић  набављао кокаин из Холандије.

Потврдио је да се тренутно ради на проширењу истраге против Цвијетића за продају дроге коју је увозио из ЕУ.  Истакао је да су већ проширили истрагу у односу на Николића који је са другом групом, која је прошле седмице ухапшена, пребацивао дрогу и оружје у ЕУ.

- Умјесто новца добијао је кокаин који је односио у Хрватску и продавао- рекао је Чампара.

Образлажући захтјев за продужење притвора тужуилац је казао да није пронађена сва дрога, да нису идентификовани сви осумњичени и свједоци.

-  Осумњичени су повезани у извршењу кривичних дјела, те  би, ако би се нашли на слободи, напустили БиХ, наставили са вршењем дјела или би утицали на свједоке -рекао је Чампара на рочишту у Суду БиХ.

Додао је  да ће након рочишта у спис уложити дио доказа које су до сада прикупљени, јер се свкодневно саслушавају нови свједоци.

Чампара је подсјетио да је неколико осумњичених пуштено на слободу након хапшења, те да су зато свједоци у овом предмету у страху.

-Интересантно је да осумњичени константно плаћају или нечим задужују људе из одређених институција који им заузврат дојављују ко шта ради у сигурносном смислу, ко кога провјерава, постоји ли за неким од њих потјерница... Ти људи из институција одједном добију возила, станове, које су им купили Дукић, Цвијетић и други. Један од њих купи возило, прода другом, те возило заврши код неког припадника МУП-а, ОСА-е или СИПА-е--рекао је Дубравко Чампара.

Осумњичемни Цвијетић је раније био савјетник Драгана Мектића у вријеме његовог мандата као министра безбједности. У  акцији "Транспортер" хапшен је и  суспендовани полицијски инспектор МУП-а РС Младен Миловановић.

Финасијска истрага

Тужилаштво и МУП РС такође раде финансијску истрагу у предмету "Транспортер". Тужилац Чампара је рекао да сви осумњичени имају своје фирме које се углавном баве трговином возила, рент-а цар-ом.

- Сва та возила. која они пребацују између себе, завршавају на подручју Албаније и Црне Горе, гдје се за возила купује дрога, која се превози у БиХ и складишти. Касније сепребацује у ЕУ, одакле се кокаин довози у БиХ. Ми рачунамо да је до сада више десетина тона дроге пребачено у Хрватску, те да је неколико стотина килограма кокаина из холандских лука пребачено у БиХ- тврди Чампара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана