Детаљи полицијске акције “Алфа 2”: Продавали марихуану и екстази у изнајмљеним становима

Небојша Томашевић
Детаљи полицијске акције “Алфа 2”: Продавали марихуану и екстази у изнајмљеним становима

БАЊАЛУКА - Бањалучани Мирослав Калабић (35), Остоја Кутић (43), Марко Антонић (27) и Никола Копрена (27) ухапшени су у акцији “Алфа 2” због сумње да су као организована група шверцовали наркотике на подручју Бањалуке, сазнаје “Глас Српске”.

Током акције заплијењено је око килограм марихуане и 100 таблета екстазија које су осумњичени припремили за даљу препродају. Акцијом је обухваћен и Бобан Кантар (28) који се од краја јула налази у притвору након што је ухапшен у акцији “Викер”, када је у његовом стану пронађено и одузето 610 грама хероина и 2,1 килограм спида.

Незванично сазнајемо да су ухапшени у акцији “Алфа 2” били добро организовани и предузимали су све како би сакрили трагове шверца дроге.

- Они су се о продаји наркотика углавном договарали путем друштвених мрежа. Били су веома опрезни приликом набавке и препродаје дроге. Скоро да никада нису користили мобилне телефоне и на тај начин инспекторима је било тешко да им уђу у траг - појашњава извор “Гласа Српске”.

Додао је да су осумњичени при договору са конзументима наркотика посебно обраћали пажњу на мјеста гдје ће обављати купопродају како не би били откривени.

- Углавном су то радили у изнајмљеним становима, међутим, да би сакрили трагове, свако мало су мијењали станове и ишли на друге локације - казао је наш извор.

Према његовим ријечима, полиција је дошла до одређених информација које говоре да је вођа групе једно вријеме био Кантар.

- Након што је он завршио у затвору, његову улогу тада преузима Калабић и он од тог тренутка руководи дилерима - рекао је извор.

Истакао је да је полиција, и поред чињенице да су ухапшени добро крили трагове, успјела да сакупи довољно доказа против ове криминалне групе.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић, наводећи иницијале ухапшених, саопштила је да је у акцији “Алфа 2” полиција претресла пет локација које су користили осумњичени.

- Том приликом заплијењено је око 1,1 килограм марихуане, 100 комада таблета екстазија, мања количина кокаина, неколико вага за прецизно мјерење, мрвилице за дрогу, мобилни телефони као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела - рекла је Мучибабићева.

Истакла је да је акција усмјерена на разбијање организоване криминалне групе која се бавила неовлашћеном производњом и прометом дроге.

Већина осумњичених полицији је позната одраније, а Калабић је хапшен у августу 2010. у оквиру акције “Фокус”, такође због диловања дроге. Након признања кривице осуђен је на три и по године затвора, а тада је с њим осуђено још 13 чланова те нарко-групе.

Мале казне

Бобан Кантар, који се налази у притвору, а обухваћен је акцијом “Алфа 2”, важио је за једног од главних бањалучких дилера, али за то дјело никада није осуђиван. Суд БиХ осудио га је 2011. године на условну казну од девет мјесеци затвора због фалсификовања новца, односно пуштања у оптицај лажних новчаница од 50 КМ. Бањалучки Основни суд новчано га је казнио с 300 КМ због наношења тјелесних повреда. Окружни суд у Бањалуци га је осудио на шест мјесеци затвора због насилничког понашања, односно ломљена инвентара палицом и сјекиром у клубу “Опијум”, те “Гранд касину”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана