Брчко: Полиција ове године запримила 341 пријаву за трговину људима ради просјачења

Срна
Foto: Срна

БРЧКО- Полиција Брчко дистрикта запримила је за десет мјесеци ове године 341 пријаву за трговину људима ради просјачења, а Основном суду дистрикта поднијела је 306 прекршајних налога против исто толико особа, рекла је предсједник Удружења активних жена "Џендер" Брчко Татјана Ристић.

Ристићева је навела да је у истом периоду Полиција дистрикта запримила телефонским путем двије пријаве трговине људима чије жртве су биле двије малољетнице, које су потом смјештене у сигурну кућу.

Она је истакла да је "Џендер", који је члан мреже "Ринг" 25. новембра покренуо онлајн кампању "16 дана активизма" у оквиру које обиљежава свјетске дане борбе против ропства и насиља над женама и дјевојчицама, те да се промотивни видео и леци могу наћи на "Фејсбук" страници Удружења.

"Ту су и СОС телефони из Републике Српске и Федерације БиХ на које жртве могу да потраже помоћ. За Српску СОС телефон је 1264, за ФБиХ је 1265, Полиција је 122 и кримоловци 080 020 505", подсјетила је Ристићева.

Она је напоменула да је према информацијама које имају из Полиције дистрикта од почетка године до краја октобра пријављено осам случајева насиља у породици, а против пет лица су поднесене кривичне пријаве.

"Тужилаштво је запримило шест предмета против шест лица за кривично дјело насиље у породици, док је Основни суд изрекао осам пресуда, од тога су пет биле условне, двије су се односиле на рад за опште добро, док је једна пресуда била затворска казна", напоменула је Ристићева.

Међународни дан против ропства обиљежава се 2. децембра, док се Међународни дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама у свијету обиљежава 25. новембра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана