Бањалучанин Аљоша Борковић поново ухапшен: Хаковао рачунаре и присвајао пословне тајне

Јасмина Салопек
Бањалучанин Аљоша Борковић поново ухапшен: Хаковао рачунаре и присвајао пословне тајне

БАЊАЛУКА - Бањалучанин Аљоша Борковић (43), који има богат криминални досије, ухапшен је у оквиру акције “Купа” због сумње да је хаковао рачунаре правног лица из Хрватске те присвајао пословне тајне, сазнаје “Глас Српске”.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштили су, наводећи иницијале, да је осумњичени ухапшен 31. марта због сумње да је у ранијем периоду извршио кривична дјела из Кривичног законика Републике Хрватске и то неовлашћено пресретање података из рачунара, одавање и неовлашћено прибављање пословне тајне и изнуда, на штету правног лица из Хрватске и других.

- У овим активностима, а по наредби надлежног суда, извршени су претреси на три локације које користи осумњичени и том приликом је пронађен и одузет већи број хард дискова, УСБ стикови, меморијске картице, СИМ картице и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела - наведено је у саопштењу МУП-а РС.

Против Борковића ће бити поднесен извјештај о кривичним дјелима поступајућем тужилаштву.

Борковић је одраније познат полицији, када је, заједно са Дарком Малинићем из Словеније, ухапшен од стране америчког ФБИ-а, због сумње да су чланови хакерске групе која преко интернета краде новац са банковних рачуна широм свијета.

Према подацима из истраге од 2. јуна 2011. године, истражитељима није била позната тачна сума новца, али се спекулисало да се ради о стотинама хиљада марака.

Њих двојица су на интернету организовали мрежу, преко које су пласирали компјутерске вирусе, што им је омогућавало да краду личне податке грађана по цијелом свијету о банковним рачунима с којих су послије лако скидали новац. Борковић је, према наводима, од тог новца купио луксузни стан у Романијској улици у Бањалуци, а Малинић је живио у изнајмљеном стану у истој улици са супругом и кћерком. Нису крили да располажу огромним новцем, а Борковић је возио три аутомобила, од којих ниједан не кошта мање од 100.000 марака. Извори из пријашње истраге рекли су да је овај Бањалучанин посебно занимљив агентима ФБИ-а те да се ради о “компјутерском генијалцу”.

Он је прије неколико година био ухапшен под оптужбом да се бави сајбер криминалом.

Клупко је почело да се одмотава када су истражитељи Интерпола дошло до података да нестаје новац с рачуна у словеначким банкама и одмах се у истрагу укључио ФБИ чији су агенти пратили трагове и стигло до Бањалуке.

“Кошница”

Осумњичени хакери Аљоша Борковић из Бањалуке и Дарко Малинић из Словеније ухапшени су у акцији МУП-а РС кодног назива “Кошница”. Поменути двојац ухапшен је у међународној акцији коју је МУП РС спровео у сарадњи с колегама из Словеније и Интерполом, а терете се за високотехнолошки криминал, односно крађу новца преко интернета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана