Аустрија ускоро изручује Срђана Поповића Црној Гори: Бањалучанин из ћелије стиже да одговара за убиство

Небојша Томашевић
Аустрија ускоро изручује Срђана Поповића Црној Гори: Бањалучанин из ћелије стиже да одговара за убиство

ПОДГОРИЦА - Бањалучанин Срђан Поповић (27), оптужен за убиство Горана Ђуричковића из Будве, ускоро би требало да буде изручен из Аустрије властима Црне Горе гдје му се суди у одсуству за тај злочин.

Како су пренијели медији у Подгорици, екстрадиција Поповића би требало да буде извршена након што у Аустрији буде завршен поступак против њега због шверца дроге.

-  Надлежни органи у Бечу дозволили су изручење уз одгођени услов. То значи да ће изручење бити реализовано након завршетка поступка који се против њега води - одговорили су црногорским медијима из кабинета министра правде Црне Горе Зорана Пажина.

Оптужени Бањалучани налази се у затвору у Грацу још од августа 2017. године, након што је у Аустрији ухапшен због продаје кокаина. Наводно је у тој држави у јануару 2018. године осуђен на двије године затвора.

Више тужилаштво  Црне Горе је против Поповића подигло оптужницу   у мају прошле године, а  потврдио је Виши суд у Подгорици.

Злочин се десио 27. октобра 2015. године. Жртва је сједила у башти локала “Олд фишерменс паб” на шеталишту у Будви.

Бањалучани је наводно  пуцао из аутоматске пушке са зидина Старог града, гдје је био скривен у пушкарници. У оптужници се наводи да је Поповић испалио три хица на Ђуричковића, којег је један метак погодио у груди и усмртио. Два хица су погодила зид и околину поменутог кафића, а нападач је тада на воденом скутеру  побјегао морем у правцу Котора.

Након бијега скутер је полио бензином и запалио у ували Платамуни, између плажа Трстено и Плоче. Аутоматску пушку којом је починио злочин бацио је у море, а она је пронађена 12. септембра 2016. године недалеко од плаже Могрен. Истрагом и вјештачењима у овом случају је утврђено да су чауре пронађене на мјесту одакле је пуцано испаљене из те пушке, док су у пушкарници на зидинама Старог града, пронађени отисци и ДНК оптуженог Поповића. Осим тога, полиција је дошла и до  Д. Радаковића који је продао скутер оптуженом, којег је и описао. Вјештачењем остатака запаљеног  пловила утврђено је да је то скутер које је који је свједок у овом случају продао оптуженом.

Мотив

Према незваничним информацијама мотив убиства је наставак обрачуна два црногорска криминална клана, “шкаљарског” и “кавачког”.  Ђуричковић је четврта жртва кокаинског рата који међу црногорским криминалним круговима бијесни од краја 2014. године. Серија ликвидација почела је убиством Горана Радомана у Београду, из чијег стана у Валенсији је нестало 200 килограма кокаина. Ђуричковић је знао што му се спрема, а да му је живот у опасности знала је и полиција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана