Зворник: Уручена увјерења за 11 инжењера о завршеном мастер студију

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - На Технолошком факултету у Зворнику данас су уручена увјерења о завршеном мастер студију технологије за 11 инжењера.

Увјерења је уручио декан Технолошког факултета Универзитета Источно Сарајево Драган Вујадиновић, те навео да ови инжењери, запослени у компанији “Алумина”, са овим увјерењима и еквивалентним знањем могу, ако желе, наставити трећи циклус студија по болоњском програму.

Истичући да је ове компанија сносила трошкове студија, као резултат дугогодишње сарадње са Технолошким факултетом, Вујадиновић је рекао новинарима да је велики број студената, који су завршили студије на овој високошколској установи, управо нашао посао у “Алумини”.

Он је додао да “Алумина” има тијесну сарадњу са Технолошким факултетом са којим, осим стручних послова, има велики број научно-истраживачких пројекта.

“Један од пројеката у којем је жАлуминаж партнер из привреде почео је ове године, а односи се на валоризацију црвеног муља који је продукт дугогодишњег рада ове компаније”, рекао је Вујадиновић и нагласио да депонију црвеног муља треба гледати као значајан ресурс и сировинску базу.

Вујадиновић је указао да депонију црвеног муља сада треба посматрати као сировински основ за валоризацију нових компоненти и нагласио да црвени муљ садржи значајан проценат титанијума који је вриједан и дефицитаран метал.

Према његовим ријечима, Европска комисија је препознала значај овог пројекта па је у сарадњи са универзитетом из Ахена, Универзитетом у Источном Сарајеву, компанијом “Алумина” и неким другим компанијама и универзитетима одлучила да финансира овај пројекат, који ће се у наредне три године бавити валоризацијом титанијума из овог муља.

Говорећи о развоју ове високошколске установе, Вујадиновић је рекао да је Технолошки факултет ове године прославио 30 година од оснивања и да је израстао у модерну научну и истраживачку установу у којој се организују три циклуса студија.

Подсјећајући да на овим студијима има око 300 студената, Вујадиновић је рекао да је до сада на Технолошком факултету дипломирало више од 500 студената на првом циклусу студија, око 100 на другом циклусу, те више од 40 студената на трећем циклусу студија, односно докторирало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана