Жестока вожња подебљала црне бројке

Јелена Станић
Жестока вожња подебљала црне бројке

БАЊАЛУКА - Путеви у Српској и даље односе бројне животе, што потврђују и подаци да је само за седам мјесеци ове године погинуло 50 људи, а како би стали на пут бахатим возачима, у Бањалуци јуче је пуштено у рад девет стационарних радара, који ће евидентирати брзину и пролазак кроз црвено свјетло.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у првих седам мјесеци у саобраћајним несрећама погинуло је осам људи више него лани, међу којима је било и четворо малољетника.

- У том периоду забиљежене су 5.592 несреће, што је за 15,3 одсто више него у упоредном периоду прошле године - рекли су у МУП-у.

До краја године би у Српској требало да буде у функцији 100 радара и десет пресретача, а министар унутрашњих послова РС Драган Лукач позвао је возаче да буду опрезнији на улицама, нарочито због ђака.

- Позивам их да поштују прописе и да не прекорачују брзину, јер је највећи број тешких саобраћајних незгода због неприлагођене брзине - истакао је Лукач. Он је нагласио да је у овој области стање боље у односу на период након рата када је на нашим путевима гинуло више од 250 људи годишње.

- Уназад пет до шест година број погинулих је мањи од 150. Успостављањем техничких система, камера и радара успјели смо да тај број смањимо прошле године на 101, али када погине стотину људи то је и даље огроман број - казао је Лукач.

Статистички подаци показали су да је повећан број несрећа у љетним мјесецима, а замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић казао је да су разлог томе годишњи одмори и чешћа славља.

- Ово су мјесеци када људи више излазе и конзумирају алкохол, а тада је и на путевима повећан број возила - казао је Радовић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, прелиминарни подаци показују да у августу не би требало да буде више од десет страдалих.

- Прошле године у том мјесецу је 21 особа изгубила живот. Статистике показују да је узрок сваке друге несреће, у којој има погинулих, неприлагођена брзина, те да је возач у свакој трећој таквој несрећи био у алкохолисаном стању - испричао је Радовић истакавши да су у саобраћају рањиве групе возачи мотицикала, а нарочито четвороцикала.

Да у љетним мјесецима возачи морају бити нарочито опрезни, показују и подаци Универзитетског клиничког центра РС

- У посљедња три мјесеца ове године пратимо значајан пораст броја повријеђених у саобраћајним несрећама и то у јуну 170, у јулу 220 пацијената, и у првих 14 дана августа 180 пацијената - казала је начелница Ургентног центра УКЦ-а РС Славица Зељковић, додавши да је од јануара до средине августа ове године у Ургентном центру збринуто 1.190 пацијената повријеђених у саобраћајним несрећама.

Према подацима УКЦ-а РС , годишње се у Ургентном центру збрине од 500 до 600 пацијента са тешким тјелесним повредама, од којих је око 60 одсто повријеђено у саобраћајним несрећама.

- Око 70 одсто ових пацијената који имају повреде више органских система или тешке изоловане повреде једног органа захтијева хоспитализацију у јединицу хируршке интензивне његе - казали су УКЦ-у РС додајући да од 30 до 40 одсто оваквих случајева заврши смртним исходом.

Напори

Милија Радовић каже да су видљиви резултати напора надлежних у побољшању безбједности у саобраћају.

- Све више возача поштује ограничења брзине, а МУП-овом набавком нових радара очекује се још боља ситуација. Резултати мјерења индикатора брзине показали су да је 2019. године 51 одсто возача прекорачило брзину кретања, док је прошле године то учинило 42 одсто - истакао је Радовић,  додајући да је поред рестриктивних мјера неопходно уложити више новца у превенцију и едукацију будућих возача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана