Жељезнице РС морају платити 20 милиона КМ

Горан Маунага
Жељезнице РС морају платити 20 милиона КМ

Сарајево - Уставни суд БиХ одбио је апелацију коју су поднијеле "Жељезнице РС" против рјешења Врховног суда РС којим је том предузећу наложено да исплати више од 20 милиона марака колико са каматом износе неизмирене обавезе према радницима.

- Апелација "Жељезница РС" поднесена против пресуде Врховног суда РС одбијена је као неоснована. То је суштина одлуке Уставног суда која садржи 17 страна, а не би било коректно да сада износим детаље док она не стигне учесницима спора - каже регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан наводећи да ће одлука, која је донесена на пленарној сједници 21. јануара, бити најкасније за мјесец објављена и на сајту Уставног суда.

Врховни суд РС је у марту прошле године прихватио апелацију на основу појединачних тужби радника "Жељезница РС" против тог предузећа и одлучио да је предузеће обавезно да им исплати више од 20 милиона КМ. Толико са затезном каматом износе обавезе "Жељезница" на основу регреса, топлог оброка и отпремнине. Врховни суд РС је преиначио одлуку Основног и Окружног суда у Добоју, који су пресудили у корист "Жељезница".

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић каже да још није чуо за одлуку Уставног суда БиХ.

- Још ми није стигла, а док је не прочитам не могу је коментарисати - истакао је Савановић.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа "Жељезница" Симо Цвјетковић каже да је Уставни суд БиХ поступио исправно и да је одбијање апелације било очекивано.

- Сада је на управи "Жељезница" да пронађе начин да исплати дуг. За дубљу је анализу зашто је дошло до утуживања. Синдикати су поднијели кривичне пријаве против одговорних у "Жељезницама" - каже Цвјетковић.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортних дјелатности "Жељезница" Златко Марин такође истиче да није ни било друге могућности него да буде потврђена пресуда Врховног суда РС.

- Дуг према радницима се нагомилао, наступили су и судски и адвокатски трошкови, а очекујемо и исход поднесених кривичних пријава. Вјерујем да ће нова управа предузећа, без обзира на то што је остао стари генерални директор, наћи начин да изврши пресуду и исплати дуговања радницима - рекао је Марин.

Адвокат Бранислав Цвијановић, који је заступао раднике, каже да је одлука Уставног суда БиХ очекивана.

- Врховни суд је заузео егзактан став и утврдио императивност одредби општег колективног уговора, односно да послодавац не може одузети право на регрес и наплату топлог оброка. То је одбијањем апелације потврдио Уставни суд, а све друго би било изненађење - каже Цвијановић.

Више од 1.700 радника тужило је "Жељезнице РС" због неисплаћеног регреса и разлике топлог оброка за 2012. годину. "Жељезнице РС" завршиле су прошлу годину с минусом од 33,8 милиона КМ.

Одбачени приједлог

Симо Цвјетковић каже да су синдикати 2009. године предлагали менаџменту "Жељезница РС" да накнаде које су прописане колективним уговором буду књижене као обавеза и да оне као аконтација буду исплаћиване у границама могућности предузећа, а да остало буде књижено као дуг.

- За оне који иду у пензију требало је да средства буду изнађена на крају године, а да накнада запосленима буде исплаћивана у одређеном периоду. Да су наши приједлози прихваћени, не би дошло до тужбе, али нисмо наишли на разумијевање. Зато је услиједио судски спор - појаснио је Цвјетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана