Здрав оброк диже цијену боравка у вртићу

Данијела Стоканић
Здрав оброк диже цијену боравка у вртићу

Бањалука - Цијена боравка дјеце у приватним вртићима могла би скочити и до 30 одсто, а власници најаву поскупљења правдају обавезом увођења новог јеловника са здравијим намирницама, који, како тврде, изискује више новца и труда.

Пред малишанима у свим вртићима у РС већ од данас би требало да се нађу шарени тањирићи са свјежим и здравим поврћем, месом, млијеком и житарицама и сваког дана нова воћка за ужину. То је предвиђено новим правилником о условима и начину исхране, његе, превентивно-здравственој и социјалној заштити дјеце.

С обзиром на то да се, како кажу у вртићима, све пребрзо одиграло, за потпуну примјену новог јеловника требаће времена, а и новца, јер ће ангажовати и додатне раднике, који ће помоћи у припреми здравих оброка.

Предсједник Удружења приватних предшколских установа РС Сањин Бузаџија је казао да већина вртића има припремљене јеловнике, на седмичном или мјесечном нивоу, због чега ће за примјену новог бити потребне одређене измјене.

- Ријеч је о изменама у кухињи, од постављања адекватних елемената до ангажовања додатних кувара. Осим тога, нови јеловник обухвата и набавку намирница и зачина које до сада нисмо користили - рекао је Бузаџија, који је уједно и власник једног приватног вртића у Бањалуци.

Додао је да уколико дође до корекције цијена у вртићу на чијем је он челу, то ће неће прећи 30 одсто у односу на тренутну цијену. Бузаџија је додао да ће одлука бити донесена до 12. новембра, када буде сачињен јеловник по новом правилнику.

Да би нови јеловник имао смисла, додао је Бузаџија, потребно је едуковати и родитеље, јер већина њих такву врсту јела не прави код куће, због чега ће доћи у ситуација да малишани у вртићу одбијају оно што куварице припреме.

Власник једног теслићког вртића Даница Диамант истакла је да су дјеци највећи проблем житарице, због којих су одмах негодовали, а које су према новом јеловнику обавезне за доручак.

- До поскупљења ће доћи. Међутим, још нисмо израчунали за колико, јер у Теслићу немамо нутриционисту који би нас посавјетовао - рекла је Диамантова.

Према ријечима власника једног вртића у Источном Сарајеву Нагорке Говедарица грешка је што стручњаци нису затражили и мишљења запослених у вртићима, који знају шта дјеца хоће, а шта неће да једу.

- Пракса је показала да дјеца не воле одвојено да једу месо, мркву и остало поврће, што је предвиђено новим правилником. Боље је направити једну чорбицу у којој ће бити прописана грамажа и меса и поврћа. То, између осталог, одвајање компликује припрему и изискује додатне трошкове, што ће претрпјети наш или џеп родитеља - рекла је Говедарица и, додала да, како не би дошло до тога, надлежни треба да субвенционишу и боравак малишана у приватним вртићима.

Родитељи малишана који иду у вртиће нису крили огорчење најављеним поскупљењем, јер, како тврде, и сада за боравак малишана у предшколским установама масно плаћају.

- Ништа се не ради да би се олакшало родитељима, него се стално измишљају нови разлози да би повећали цијену - рекла је Бањалучанка Јелена Топаловић.

Правилник, који подразумијева примјену смјерница у исхрани, донио је Институт за јавно здравство РС у сарадњи са министарствима просвјете и културе и здравља и социјалне заштите и UNICEF-ом.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС јуче нису хтјели коментарисати могуће поскупљење у вртићима, тврдећи да они за то нису надлежни, а из Министарства просвјете су прошле седмице истакли да због новог правилника не би смјело доћи до повећања цијена.

Државни вртићи

Када су у питању државни вртићи, директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић је истакла да још нису обрачунали цијене новог јеловника, због чега не могу рећи да ли ће бити потребе за корекцијом цијена.

- Тренутно неће доћи до поскупљења, све док не израчунамо и не предочимо цијене хране недлежном одјељењу у Градској управи. Они ће донијети коначну одлуку, јер они одређују наш буџет и издвајају новац за храну - рекла је Куртиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана