Зденка Гојковић, начелник Клинике за онкологију УКЦ РС: Лијекови на бази канабиса смањују бол пацијентима

Анита Јанковић
Зденка Гојковић, начелник Клинике за онкологију УКЦ РС: Лијекови на бази канабиса смањују бол пацијентима

Бањалука - Увођење лијекова на бази канабиса у медицинске сврхе у РС и БиХ било би веома важно код одређених стања онколошких пацијената како би лакше поднијели бол, каже начелник Клинике за онкологију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Зденка Гојковић.

Она истиче да ће проћи још најмање година до увођења канабиноида у РС и БиХ.

- Увођење канабиса у медицинске сврхе је дуготрајан процес и не може бити завршен преко ноћи. Прије двије године сам покренула то питање и након бројних састанака на нивоу РС и БиХ, тек у септембру ове године комисија Министарства цивилних послова БиХ је предложила да канабиноиди буду скинути из таблице 1 - забрањене супстанце, у таблицу 2 - супстанце које се користе у медицини - рекла је Гојковићева.

Појашњава да су предности лијекова на бази канабиса у области онкологије бројне и да се ТХЦ и ЦБД супстанце могу користити у одређеним стањима болести.

- Употреба канабиноида могућа је код онколошких пацијента који имају изузетно јак, канцерски бол, затим када пацијент има изражену мучнину и повраћање и тешко подноси хемотерапију - казала је Гојковићева.

Појашњава да је америчка Агенција за храну и лијекове на територији САД одобрила два лијека који садрже синтетске канабиноиде, а исти број је одобрила и Европска медицинска агенција (ЕМА).

- У САД је одобрен лијек "дранабинол" који се употребљава код анорексије удружене са губитком тјелесне тежине код пацијената обољелих од АИДС-а, те код пацијената који имају мучнину и повраћање током примјене хемотерапије. Американци користе и "набилон". ЕМА је одобрила "набилон" и ТХЦ и канабидиол у облику спреја за оралну примјену - истакла је Гојковићева.

Наглашава да је број новообољелих од карцинома у РС у сталном порасту и да је то свјетски тренд, али да развијене земље, које спроводе програм скрининга, биљеже пад смртности.

- Напредне технологије, децидније дијагностичке процедуре и рано откривање болести главни су разлози за пад смртности у свијету - прецизирала је Гојковићева.

Пацијенти у РС највише оболијевају од карцинома плућа, а учестао је и карцином дебелог цријева. Карцином дојке и карцином грлића материце су најчешће малигне болести код жена, а код мушкараца је у порасту број обољелих од карцинома простате.

- Бројни фактори ризика могу да утичу на настанак карцинома. Рендгенско зрачење, неправилне животне навике, пушење, неправилна исхрана богата мастима и шећерима, гојазност и физичка неактивност само су неки од њих - прецизирала је Гојковићева.

Нови лијекови

Зденка Гојковић каже да је захваљујући новим лијековима које уводи Фонд здравственог осигурања РС преживљавање пацијената са малигним болестима у УКЦ РС значајно продужено.

- Имамо значајан број нових препарата који су веома скупи, али дају резултате. Важан аспект лијечења су и клиничке студије, а тренутно на Клиници за онкологију УКЦ РС спроводимо двије студије са имунотерапијом које су међу посљедњим открићима ефикасног лијечења карцинома - додала је Гојковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана