Збринуто 600 килограма електричног и електронског отпада

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД - На иницијативу Удружења Грим тим, данас је у Новом Граду збринуто скоро 600 килограма електричног и електронског отпада.

Секретар “Грин тима” Младен Трнинић рекао је да је та врста отпада о којој се не прича довољно.

“Спадају у опасне отпаде због присуства живе, силицијума, фосфора, брома и слично, зато је од велике важности да овај отпад не завршава на градским или дивљим депонијама”, рекао је он.

Трнинић каже да је “Грин тим” у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине Републике Српске раније организовао едукације за младе о овом отпаду.

“Данас смо имали прилику да са фирмом жМС инжињерингж извршимо прикупљање електричног и електронског отпада из новоградских средњошколских установа. Драго нам је да је ова фирма препознала нашу иницијативу за друштвено одговорним ангажманом јер за суочавање са проблематиком електричних и електронских отпада потребна је ефикасна сарадња грађана, институција и привреде”, каже он

Директор новоградског “МС инжињеринга” Милош Рајилић каже да ова, иако релативно млада фирма, настоји од почетка да његује друштвено одговорне послове.

“Електрични и електронски отпад су ресурс, али жресурсж који, када се непрописно одлаже може створити велики проблем. Не бавимо се хемијско обрадом прикупљеног отпада, нити имамо ту амбицију. Вршимо сепарацију и сортирање, те настојимо да отпад извозимо изван Републике Српске на технолошки захтјевна третирања која су потребна да би се издвојили вриједни метали који се опет могу користити у индустрији”, изјавио је Рајилић.

Он је навео да су током данашње посјете Средњошколском центру “Ђуро Радмановић” донирали алате за које вјерују да ће бити од користи за извођење практичне наставе.

“Оно што је далеко важније од тога је да смо прикупили значајне количине електричног и електронског отпада који неће завршити на депонији”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана