Завршен трогодишњи пројекат Covid-19 Invesment Response/EU4BusinessRecovery

Г.С.
Завршен трогодишњи пројекат Covid-19 Invesment Response/EU4BusinessRecovery

Финалним догађајем под називом "Перспективе развоја БиХ привреде" у Сарајеву је завршен трогодишњи пројекат Covid-19 Investment Response/EUBusinessRecovery, којег су финансирали Европска унија и влада СР Њемачке.

Циљ пројекта је био осигурати опстанак микро, малих и средњих предузећа (ММСП) у важним привредним секторима Босне и Херцеговине како би се смањили негативни ефекти узроковани пандемијом Covid-19. Пројекат је дао економски и друштвени допринос у областима заштите на раду, туризма, иновација производа и дигитализације, што је и показано на данашњем догађају кроз мноштво позитивних прича о пословању крајњих корисника и корисница пројекта који су унаприједили своје пословање. Пројекат је пружао техничку и финансијску подршку ММСП са фокусом на жене, младе и особе које припадају рањивим групама.

Догађај је обиљежио сусрет донатора, имплементатора пројекта и крајњих корисника, који су заједно разговарали о постигнутом, уз закључак да БиХ има велики неискориштен потенцијал који се огледа у природним ресурсима, огромном људском потенцијалу, те близини европском тржишту. Сусрет је отворио разговор о великим постигнућима у сектору туризма, гдје се захваљујући овом пројекту пет туристичких дестинација из БиХ пласирало на листу Топ 100 туристичких дестинација у свијету.

„Данас говоримо о пројекту који сматрам једним од најбољих пројеката финансираних од стране ЕУ које сам видио у БиХ - Covid-19 Investment Response/EUBusinessRecovery. Жељели смо подржати пословање у БиХ у вријеме кризе и фокусирали смо се на секторе и компаније које су се суочавале са различитим изазовима. Данас славимо значајне резултате које смо постигли овим пројектом. Подржали смо 160 стартуп-а, отворили нова радна мјеста и изнад свега помогли да се задржи преко 8 000 радних мјеста." – рекао је Јохан Сатлер, шеф делегације Европске уније у БиХ и специјални представник Европске уније у БиХ.

Такође је истакао да у циљу унапрјеђења пословног окружења, БиХ мора да се окрене енергетским инвестицијама и одрживом туризму, те да је нужна боља сарадња приватног и јавног сектора.

„Када је пандемија зауставила све, за Њемачку је сасвим природно било да удружимо снаге заједно са нашим партнерима у оквиру овог пројекта, имајући у виду да Њемачка и БиХ имају снажне и хисторијске везе. Као један посвећен партнер, Њемачка наставља пружати подршку БиХ. Covid-19 Invesment Response/EU4BusinessRecoveryсе иницијално фокусирао на секторе који су најтеже погођени самом пандемијом, укључујући извозни сектор. Током саме реализације пројекта, уочена је квалитета приватног сектора у БиХ и обећавајући потенцијал због стратешке географске локације и људског потенцијала. "- казао је Др. Томас Фитчен, амбасадор Њемачке у БиХ.

Додао је да је главна ствар која га фасцинира када је ријеч о БиХ прекрасна природа која је потенцијал за будућност. Он истиче да је тајни састојак развоја привреде БиХ развој еко туризма, који је може учинити посебном туристичком дестинацијом.

"У пољопривредно-прехрамбеном сектору инвестирали смо заједно са 54 компаније и више од 410 малих пољопривредника. Наш фокус усмјерен је на изградњу боље будућности након кризе. Подржане компаније нису само опоравиле своје пословање, већ су такође усвојиле нове пословне моделе и дигиталну трансформацију, повећавајући своју производњу, приходе и стварајући нова радна мјеста." - истакао је Сyлваин Мерлен, резидентни представник УНДП-а у БиХ.

„Нажалост, након кризе узроковане пандемијом, дешавају се друге кризе у свијету које утичу на економске токове. Имамо и проблеме доступности квалификоване радне снаге, а  у свему томе, најрањивији сектор је сектор текстила и коже и обуће. У БиХ овај сектор много зависи од глобалних трендова и уколико дође до промјена у ланцу вриједности, овај сектор највише трпи. У овом сектору је упослен велики број жена, а пропадање сектора подразумијева све мање радних мјеста за жене. Због свега тога, ми смо пружили интегрисани пакет помоћи који се састојао из финансијског дијела, али исто тако смо пружили и техничку подршку како би унаприједили пословне процесе, дали подршку привредном расту, али и посебно се фокусирали на однос управе према радницима и њиховом положају унутар компаније. " – рекла је Лејла Тановић, координаторица МОР-а у БиХ.

Осим сектора туризма, како је навела на почетку конференције Данија Криег, пројектна менаџер ГИЗ-а пројекат Covid-19 Investment Response/EUBusinessRecovery, којег су имплементирали  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) ГмбХ, Развојни програм Уједињених нација (УНДП), те Организације рада (ИЛО) је дао и значајан допринос у сектору металопрераде, дрвопрераде, пољопривреде и прехрамбене индустрије, те сектору производње текстила и обуће.

„Уз финансијску подршку Европске уније и Министарства за економску сарадњу и развој СР Њемачке (BMZ) кроз пројекат који је износио 13,7 милиона евра покренути су нови бизниси, уведени нови и одрживи пословни модели, отворено је преко 550 нових радних мјеста, успостављено десет HelpDesk система а пројекат је подржао 343 микро, мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини", поручила је Криег.

УНДП је уз финансијску подршку Европске уније, након пандемије Covid-19 направио пакет помоћи за приватни сектор, али су и сами привредници били спремни да инвестирају како би након пандемије опоравили своје бизнисе. Велики број људи је био укључен у реализацију пројекта; многе партнерске институције, струковна удружења, приватни сектор и медији, истакла је Жељка Видовић, пројектна менаџерица УНДП-а.

Иван Павковић, директор Фарме Томиславград д.о.о један је од корисника пројекта Covid-19 Investment Response/EUBusinessRecovery. Он истиче да је захваљујући пројекту фарма модернизована и дигитализована, да су повећали производњу и смањили губитке.

Сектор текстила упркос традицији коју има, претрпио је највећи удар за вријеме пандемије Covid-19. Сваки пети отказ био је у овом сектору, но захваљујући континуираној подршци кроз пројекат Covid-19 Investment Response/EUBusinessRecovery, овај сектор је препознат, што је посебно важно знамо ли да у њему раде углавном жене, казала је Катарина Црњански Влајчић, пројектна менаџерица МОР-а.

Ема Бурџовић, власница Catwalk д.о.о. Сарајево је такође корисница пројекта. Она истиче да су, захваљујући овом пројекту извршили трансформацију предузећа, да је дошло до развоја бренда и захваљујући дигатализацији, извоза у ЕУ.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана