Завод за физикалну медицину и рехабилитацију Др Мирослав Зотовић прославља јубилеј

Драгана Келеч
Завод за физикалну медицину и рехабилитацију Др Мирослав Зотовић прославља јубилеј

Бањалука - Добре болнице не чине само савремене зграде и апарати, већ људи и пријатељско-пожртвовани однос запослених према пацијентима, чиме се већ цијело једно стољеће води Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци.

Кроз капије ове здравствене установе свакодневно прође око 1.000 пацијената, од којих је већина са штакама или у инвалидским колицима. 

Разне болести "однијеле" су им једну или обје ноге, повриједиле кичму, кољено, руку, а донијеле низ операција и компликација, против којих су принуђени да се боре. Са сваким новим покретом и кораком многи побјеђују сами себе и доказују да су јачи од недаћа које су их задесиле, у чему им предано помаже цијели колектив Завода. Најквалитетнији приступ болесном и повријеђеном човјеку јесте пружити му помоћ, али и оспособити га да настави нормално да води живот, каже помоћник директора за медицинске послове Завода "Др Мирослав Зотовић" Сњежана Новаковић-Бурсаћ.

- То је императив запослених био у Заводу прије 100 година, и тај концепт рехабилитације и данас примјењујемо. Не гледамо само шта је човјеку оштећено и шта он не може, већ шта на бази постојеће ситуације може. То је наша база приступа медицинској рехабилитацији - каже поносно Новаковић-Бурсаћ.

Према њеним ријечима, овај Завод тренутно броји око 800 радника, гдје сви настоје радити као једно. Медицински сектор организован је у три службе, један центар и шест одјељења, у којима непрестано циркулишу пацијенти.

- Имамо веома добро развијену дијагностику, и то посебно када су у питању прегледи ултразвуком. Посједујемо и квалитетну интернистичку дијагностику и лабораторију, а посебно смо поносни и осјетљиви на дјечије одјељење - рекла је Новаковић-Бурсаћ.

Посвећеност пацијенту је, како каже начелник одјељења Ортопедске хирургије Славко Манојловић, то што највише Завод издваја од осталих здравствених установа у РС и БиХ. Овај врхунски стручњак у области ортопедске хирургије, истиче да је њихова мисија безрезервни труд и максимум, како би свима пружили адекватну помоћ и његу. Истиче да је цијели менаџмент установе и начелници одјељења задужен да посвећује пажњу и свим запосленима.

- Волимо ову установу и то се осјети. Старије колеге су задужене да млађе постепено уводе у посао, савјетују их и обучавају како би даље могли самостално радити - наглашава Манојловић и додаје да се за едукације кадра у овом Заводу улаже неупоредиво више новца, него за неке репрезентације, што је нажалост појава у многим установама.

А како се медицинско особље опходи пацијентима, најбоље знају они сами. Бака Зора Ђукић из Братунца други пут је на рехабилитацији и за медицинаре има само ријечи хвале.

- Оперисано ми је кољено и ево опорављам се. Љекари и медицинске сестре су прељубазни. Брину о мени као да сам им најрођенија - казује ведро ова старица, док намјешта јастук и придиже се из болесничке постеље, потом узвикујући да јој је од свих ипак "најомиљенија" сестра Смиља.

Собу са баком Зором дијели и Сања Влачић из Требиња. Трећи пут је, како каже овдје, због операције бутне кости.

- Поред изузетно стручне помоћи, најважнија је та љубазност, која се већ при самом доласку осјети. То пацијенту даје сигурност и вјеру да ће све бити добро - прича Влачићева.

Сандучад за похвале и жалбе

Колико се мишљење пацијената у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" цијени, најбољи доказ су сандучад за похвале и жалбе, које је могуће видјети на сваком кораку у тој установи и које нису постављене само тек тако, већ са циљем да свака оправдана сугестија буде уважена.

- Све што пацијенти напишу детаљно анализирамо, јер желимо имати повратну информацију о нашем раду - истичу у Заводу.

 

Историјат

Значајну улогу у оснивању Завода имао је почетак Првог свјетског рата и велики број инвалида који је он произвео, а за које је аустроугарска војска 1915. године успоставила Ортопедски завод "Марија Звијезда". Од оснивања Завод је мијењао више пута назив. Под његовим кровом је давне 1915. настала "резервна болница царског и краљевског заповједништва у Сарајеву", која је са незнатним прекидима опстала до данас, и гдје је настао велики број нових објеката, и одјељења, службе, амбуланте, кабинети, лабораторије, а у Слатини бања и купатила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана