Затражена оставка Малешевића

Д.С.
Затражена оставка Малешевића

Бањалука - Са протеста Удружења грађана "РеСтарт Српска" под називом "Затвори школе, купи 'ауди'" јуче у Бањалуци затражена је смјена министра просвјете и културе РС Данета Малешевића због затварања 15 подручних школа са мањком ђака и куповине службеног аутомобила.

Представницима "РеСтарта" на протесту су се придружила четири одборника у бањалучкој градској Скупштини, неколико радника "Жељезница РС", те неколико стотина грађана. Они су послије окупљања у бањалучком парку "Младен Стојановић" мирно прошетали до зграде Владе РС, након чега су на неколико минута сјели на улицу и зауставили саобраћај.

Учесници протеста носили су транспаренте са натписима "Иди, Дане, да нам сване!", затим "Дане господар прстенова", као и "'Ауди' му науди". Са протеста је затражено да буде забрањена куповина службених аутомобила скупљих од 50.000 марака за функционере, објезбјеђивање уџбеника на српском језику за дјецу са потешкоћама у развоју, те више новца за културу.

Предсједник "РеСтарта" Стефан Благић рекао је да ће, ако захтјеви не буду испуњени, протесте организовати сваки мјесец.

- Министар Малешевић је најгори министар просвјете у историји РС, што показује низ пропуста у његовом раду, између осталог, пробијање буџета за 10,7 милиона КМ - рекао је.

Одборник ПДП-а у Скупштини Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да протест није усмјерен ни против кога, већ је циљ да новац пореских обвезника буде трошен исправно.

Предсједник РС Милорад Додик, коментаришући протесте, рекао је да сматра да је министру Малешевићу потребан нови службени аутомобил и да "неће ићи у тачкама како то сматра опозиција у РС". 

- Када они обезбиједе да се министар иностраних послова БиХ, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и њихови министри буду возили у тачкама и на бициклу, онда ће се и министри Српске возити у томе - рекао је Додик. 

Коментаришући Станивуковићеву изјаву "да би послије неких изјава најрадије повукао премијерку за уши", Додик је рекао да га Станивуковић подсјећа на Николу Дроњка који је, такође, чинио овакве ствари и будалаштине и да је сада видљиво гдје је  "остао дроњак, а тако ће и Станивуковић". 

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да сматра да министар Малешевић треба да набави нови аутомобил. Коментаришући изјаву Станивуковића на њен рачун, рекла је да на то жели само да каже: "Сладак, али непристојан и неваспитан - штета". Нагласила је да сматра јефтиним триковима потез министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка који је одустао од набавке новог аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана