Заједничка брига за лица након отпуста из болнице

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Асоцијацијa XY организовали су низ стручних састанака у Српској с циљем одрживости примјене модела отпуста из болница за лица са сметњама у менталном здрављу.

Овим моделом се дефинише методологија координације међу професионалцима унутар система заштите менталног здравља, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Модел заједничког планирања отпуста из болница за лица са сметњама у менталном здрављу израђен је и пробно примијењен у Републици Српској у склопу Пројекта менталног здравља у БиХ, а представља прецизну процедуру како би се пацијентима омогућило да имају одговарајуће услуге у заједници и тиме континуитет бриге и након отпуста из болнице.

Подршку њима и њиховим породицама у томе ће пружити центри за заштиту менталног здравља и центри за социјални рад, са циљем да се смањи вјероватноћа за погоршање здравственог стања или потреба да поновним пријемом на болничко лијечење.

Стручни састанци посвећени овом питању одржани су у шест градова у Српској, а били су намијењени за сва три нивоа здравственог система и социјалне заштите у Републици Српској.

Учесници састанака који су одржани у Источном Сарајеву, Добоју, Бањалуци, Приједору, Градишци и Требињу били су руководиоци болница и њихових служби, домова здравља, центара за заштиту менталног здравља, центара за социјални рад и установа социјалне заштите.

Према ријечима помоћника министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милана Латиновића, ситуација на терену је показала да постоји велика потреба у координацији здравственог и социјалног сектора у пружању услуга лицима са сметњама у менталном здрављу.

„На едукацији су били представници центара за ментално здравље, центара за социјални рад, болница, представници Министарства здравља и Пројекта менталног здравља у БиХ, и у тој дисциплинарности и у тој међусекторској сарадњи у ствари ми видимо будућност бриге према лицима са менталним сметањама и проблемима", рекао је Латиновић.

Према његовим ријечима, велика је заинтересованост и спремност људи из ова два система да у складу са дефинисаним законским обавезама одговоре и унаприједе бригу о лицима са менталним сметњама и да њихов опоравак буде што квалитетнији.

Начелник одјељења за породичну и дјечију заштиту у Министарству здравља Бранка Сладојевић истакла је да је представљање модела отпуста пацијената неопходно како би особе са сметњама у менталном здрављу, које се отпуштају из болница, добиле што бољи третман и услугу у локалној заједници и наставили са лијечењем и рехабилитацијом, а систем социјалне заштите је у томе подршка здравственом систему.

„Кроз реформу коју проводи Министарство здравља, акценат се ставља на нове услуге, а направљен је легислативни оквир и кроз Стратегију развоја менталног здравља коју је усвојила Влада Републике Српске. Подршка коју имамо од Асоцијације XY кроз Пројекат менталног здравља је веома важна", навела је Сладојевићева.

Лидер на Пројекту менталног здравља у БиХ Ениса Мешић подсјетила је да је ово реформски пројекат који се проводи 11 година, те да је модел заједничког планирања отпуста из болница за лица са сметњама у менталном здрављу дефинисан новим Законом о заштити менталног здравља и Правилником о заједничком планирању отпуста лица са сметњама у менталном здрављу у Српској.

Она је напоменула да утврђена методологија заједничког планирања отпуста максимално превенира нежељене ситуације након отпуста пацијената са сметњама у менталном здрављу.

„У пракси се дешава да лијечена особа, након отпуста из болнице, због стигме избјегава да тражи услуге здравствених установа у својој средини, неријетко престаје да користи лијекове јер се осјећа добро, због чега се стање по правилу погорша, па је неопходна поновна хоспитализација", нагласила је Мешићева.

Циљ ове методологије, додала је она, јесте да то спријечи, а на начин да особа која је отпуштена из болнице врло брзо буде увезана са центром за заштиту менталног здравља и центром за социјални рад у својој локалној заједници и да се уз њихову помоћ максимално одржава њено здравствено и фукционално стање.

Након серије стручних састанака услиједила је четверодневна едукација за координаторе континуитета бриге за модел заједничког планирања отпуста пацијената из болница у локалну заједницу у Републици Српској.

Пројекат менталног здравља у БиХ подржава Влада Швајцарске, а реализује Асоцијација XY у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и федералним Министарством здравства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 18 беба
Рођено 18 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана