Забрана извоза млијека за сада није опција

Анита Јанковић Речевић
Забрана извоза млијека за сада није опција

БАЊАЛУКА - Спуштена рампа за извоз млијека у овом тренутку није опција јер тог производа, према ријечима надлежних, има довољно на домаћем тржишту и нема основа за страх од несташице, али уколико дође до озбиљних поремећаја у снабдијевању такав потез свакако ће биће предмет разматрања.

Истакли су то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и додали да на фармама у Српској има око 75.000 музних грла, од којих је 31.000 обухваћена откупом млијека. 

- Музна грла у систему откупа, уз просјечни интензитет производње, могу обезбиједити 150 милиона литара млијека годишње што је довољно за потребе нашег становништва. Чак и да се затворе границе за увоз млијека, производимо довољно за своје тржиште - увјеравају у министарству.

Позивају грађане да из страха не праве “вјештачке” несташице млијека купујући енормне количине тог производа, јер за тим нема потребе.

- Пратићемо стање на тржишту и у случају озбиљнијих поремећаја може се десити хипотетички да се предложи Савјету министара БиХ привремена забрана извоза млијека из БиХ како би се обезбиједиле потребе домаћег становништва, али у овом тренутку то није опција јер млијека има  - кажу у Министарству пољопривреде и подсјећају да у БиХ и Српску и даље улазе значајне количине млијека из увоза, понајвише из Хрватске и Словеније, тако да се ни у ком случају не очекују несташице те намирнице.

Говорећи о паду производње млијека у Српској ресорни министар Борис Пашалић истиче да производња није смањена уназад неколико дана већ да је та појава евидентна од децембра прошле године.

- Производња се смањила због раста цијене концентрата, пшенице, кукуруза, соје, берзанских роба јер су произвођачи који краве хране силажом и сјенажом смањивали скупу концентровану храну, а повећавали количину јефтине силаже због чега је дошло до пада производње  - рекао је Пашалић и објаснио да није исто када се грла нахране концентратима који имају довољно енергије и протеина и слабом сјенажом и силажом због чега крава која је давала 20 литара млијека сада даје 18.

Будући да Влада Српске и ресорно министарство не могу утицати на цијену сточне хране јер је берзанска роба, Пашалић каже да су с циљем помоћи домаћим фармерима, а у сарадњи са мљекарама “Млијекопродукт” и “Пађени” почетком године договорили пројекат набавке висококвалитетних стеоних јуница чија реализација је у току.

-  Та мјера директно је усмјерена ка повећању производње млијека, јер се обнавља сточни фонд и повећава број музних грла. Подјела око 900 јуница расе чешки и аустријски сименталац, обавља се ових дана широм Српске - истакао је Пашалић.

Ресорно министарство произвођачима млијека у РС помаже и кроз редовну исплату премија, а ове године умјесто 12 уобичајних премија биће им исплаћено укупно 15. Када је у питању откупна цијене млијека, у министарству истичу да је видљиво да она расте посљедњих мјесеци.

-  Цијена није повећана у мјери у којој то траже произвођачи, али то је ствар договора између фармера и откупљивача у Српској и БиХ. Ти интереси су опречни, јер једни теже већој, а други мањој откупној цијени - наводе у Министарству пољопривреде и додају да се због тренутне ситуацију може очекивати додатно поскупљење млијека у малопродаји те да су тај потез неке мљекаре већ и најавиле.

Увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у првих осам мјесеци ове године у земљу је увезено више од 34,8 милиона килограма млијека и млијечних производа чија вриједност премашује 144 милиона КМ.

Највише млијека и млијечних производа у БиХ је стигло из сусједне Хрватске, те Њемачке и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана