За златно доба треба све дубљи џеп

Милош Васиљевић
За златно доба треба све дубљи џеп

БАЊАЛУКА - Свакодневна поскупљења намирница али и недостатак његоватеља натјерали су поједине домове за старија лица да коригују своје цјеновнике, па ће тако корисници за мирну и сигурну златну доб морати издвојити и до десет одсто више новца.

Како би задржали квалитет услуга, али и сачували радну снагу која махом одлази у иностранство због већих плата, из домова поручују да једини излаз виде у повећању цијена услуга. На тај корак одлучили су се и у Дому за старија лица “Шкељић” у Кнежеву. Директор Дома Боре Шкељић рекао је за “Глас Српске” да је због новонастале ситуације неминовно поскупљење.

- У супротном ће доћи у питање сама егзистенција дома. Ићи ћемо са минималним поскупљењем од 50 марака, процес је у току, само још да видимо са социјалним установама. Наши корисници су већином сиромашне категоприје, тако да немамо простора за веће поскупљење, али смо приморани подићи цијене како би опстали и редовно исплаћивали плате  - рекао је Шкељић.

Каже да је недостатак његоватеља хронични проблем у Српској, а предуслов да се задрже јесте повећање плата.

- Просјечна цијена мјесечног боравка код нас је од 600 до 650 марака, али имамо и понуду од 500 марака за два корисника која нису у могућности да плате више - објашњава Шкељић.

Слична ситуација је и на истоку Српске, гдје рогатички Дом за старија лица “Сунце” од овог мјесеца има нови цјеновник.

- То је минимално, од пет до десет одсто. Не вјерујем да ће се то посебно одразити на наше станаре. Цијене су од 650 до 750 марака, док су апартмани мало скупљи - рекао је директор Дома Радомир Ћућула.

Наглашава да су их све већи трошкови приморали да подигну цијене.

- Недавно сам платио тону пелета 553 марке, литра уља је шест марака, добио сам цјеновник за млијечне производе, све је скупље за 20 одсто. Постало је све неподношљиво. Имамо свог породичног љекара, уз то имамо спољне сараднике љекаре и све то финансирамо из властитих прихода. Радницима ће бити веће плате, јер све је везано једно уз друго - истакао је Ћућула.

У Дому за старије и немоћне особе “Оаза мира” у Лакташима казали су да тренутно не планирају подизање цијена, али да прате раст основних животних намирница.

- Нисмо повећали цијене због тешке финансијске ситуације јер корисници тешко долазе и до овог износа. Наше цијене су 800 марака за покретне и 880 за непокретне  - рекли су у овој установи.

И Дом за његу старијих лица у Карановцу за сада одолијева промјени цјеновника.

- Пратимо стање и ако се тренд дивљања цијена настави мораћемо и ми поскупити наше услуге - истакли су у овом дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана