За волан могу и ако хрчу

М. Л.
За волан могу и ако хрчу

Бањалука - Професионални возачи из Српске не морају посједовати специјална љекарска увјерења којима доказују да не пате, односно да се не лијече од поремећаја слип апнеа који се манифестује хркањем у сну.

Рекао је ово предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић истичући да су возачи добили одобрење да европским путевима возе уз љекарско увјерење које су добијали и раније.

- Након што је ЕУ издала директиву, затражили смо од Министарства саобраћаја и веза РС и Министарства комуникација и транспорта БиХ да наше превознике ослободе ове обавезе - рекао је Грбић.

Додаје да Удружење окупља 540 чланова, те да је несташица посла један од највећих проблема с којим се суочавају и да је све више превозника који гасе своје фирме.

Статистике на основу којих је ЕУ донијела овакву директиву од 1. јануара ове године, показују да су возачи који пате од поменутих поремећаја, а који представља опструкцију дисања током сна, одговорни за око 30 одсто саобраћајних несрећа са смртним исходом.

Директива се односи на све професионалне возаче аутобуса, шлепера, па чак и на пилоте који ће уколико пате од овог поремећаја остати без лиценци. Прописане казне у случају непосједовања љекарског увјерења којим се доказује да возач нема поремећај су неколико хиљада евра за фирму и око 1.000 евра за возача.

Истраживања показују да су посљедице синдрома слип апнеа сан током вожње и три до седам пута већи ризик од саобраћајне несреће. На Клиници за неурологију Универзитетског клиничког центра РС оспособљена је лабораторија за цјелоноћно сликање, те се на тај начин може поуздано утврдити да ли нека особа има синдром слип апнеа.

                                                                                          

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана