За веће плате возе по Европи

Данијела Стоканић
За веће плате возе по Европи

Бањалука - Број возача који "трбухом за крухом" одлазе у иностранство вртоглаво расте, а то потврђује и податак Агенције за рад и запошљавање БиХ да је у првих шест мјесеци ове године само у Словенији запослено 579 овдашњих возача.

Масован одлазак возача у земље Европске уније, првенствено због већих плата, забринуо је превозничка удружења. Према њиховим евиденцијама за непуних девет мјесеци 2016. године РС је напустило више од 200 возача, док њих још најмање 70 чека на папире.

Упозоравају да ће, ако се настави овакав тренд одлива ових пријеко потребних кадрова, ускоро суочити са озбиљним проблемом недостатка квалификованих возача.

Пресудан фактор за одлазак у иностранство је новац, јер возачи у БиХ мјесечно зараде око 58 марака, док ће у Словенији, Аустрији или Њемачкој за исти посао бити плаћен од 2.000 до 3.000 евра.

Један од оних који чека на папире како би отишао преко границе је и Драшко Талијан, који је уједно и предсједник Удружења возача градског и приградског превоза бањалучке регије.

-  Тренутно је најактуелније тржиште Словенија, међутим имамо најаве да би од нове године могао бити олакшан и приступ тржиштима Аустрије и Њемачке - рекао је Талијан додавши да превозници за мизерне плате приморавају возаче да раде и по 18 часова дневно.

- И због тога, између осталог, возач који оде у иностранство, одмах тражи посао за свог колегу -  рекао је Талијан.

Превозници из РС кажу да већ сад у цијелој БиХ није могуће пронаћи квалитетног возача, ма колико да га платите. Разлог је једноставан - сви су отишли преко границе.

Предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић признаје да је разлог одласка преко границе, мала плата возача.

- Надлежнима смо упутили допис да се организује састанак, у намјери да спријечимо одлив возача, а на одговор још увијек чекамо. Полако долазимо у ситуацију да је због несташице шофера на друмовима РС све мање аутобуса и камиона наших превозника - рекао је Грбић.

Додао је да, како је кренуло, превоз путника и транспорт робе у РС вршиће фирме из Хрватске, Њемачке, Македоније и других земља, јер је евидентно да се из дана у дан у РС смањује број домаћих превозника.

- Превозници, нажалост, нису у могућности да возачима повећају плату, иако би то радо учинили, јер немају могућности, имајући у виду цијене горива -  рекао је Грбић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је и овај примјер одлива радне снаге, на неки начин тужан.

- Владе и надлежни у оба ентитета у БиХ пасивни су по питању стварања добре пословне климе. Надлежни живе у облацима и од новца који се прикупља од ПДВ-а, а реални сектор је нешто о чему ништа не знају, нити их то много интересује - рекао је Павловић, додајући да власти не схватају да људи чине посао, праве нову вриједност и доприносе пуњењу буџета.

Запошљавање

У програму рада за 2017. годину, који стоји на сајту Агенције за рад и запошљавање БиХ, наведено је да им је један од приоритета спровођење разних међународних споразума у области запошљавања. Врата за наше раднике најшире ће бити отворена у Словенији и Њемачкој. Због позитивних економских кретања привреде у Словенији, идуће године очекује се запошљавање око 3.100 радника из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана