За топлије и љепше учионице из кабинета предсједника РС 600.000 КМ

Данијела Стоканић
За топлије и љепше учионице из кабинета предсједника РС 600.000 КМ

Бањалука - Новом столаријом, кровом и опремом, као и обновљеним мокрим чворовима, централним гријањем и прилазима ускоро ће се моћи похвалити 30 основних школа у Српској, јер је за ове радове из буџета предсједника РС издвојено 600.000 КМ.

Како је саопштено из Кабинета предсједника за радове протеклог мјесеца у виду једнократне финансијске помоћи на рачуне свих 30 школа уплаћено је по 20.000 марака. Према ријечима директора школа помоћ је веома значајна, јер ће ученици имати много боље услове.

Директор Основне школе "Десанка Максимовић" у бањалучком насељу Драгочај Срђан Богдановић истакао је да ће новац бити искоришћен за реконструкцију мокрих чворова.

- За 20.000 марака ћемо вјероватно моћи комплетно обновити четири тоалета, који су јако лошем стању, намијењена ђацима. Неизмјерно смо захвални предсједнику РС Милораду Додику. Он је једини који је препознао потребу да нам помогне у обнови школе у којој свакодневно наставу похађа 484 ђака - казао је Богдановић.

Директор ОШ "Вук Караџић" Омарска Бранко Бабић каже да ће овај новац уложити у гријање.

- Једва чекам да новац легне да купим два котла и почнемо са њиховим постављањем како би ђаци зиму дочекали у топлим учионицама. Тренутно не ради ниједна пећ, срећа па су температуре још високе за ово доба године - казао је Бабић.

Додао је да је у јануару прошле године пукла једна пећ па су учионице загријавали захваљујући једном котлу, који је исто почео да се квари и питање је само дана кад ће и она стати.

Основна школа "Јован Јовановић Змај" у Српцу захваљујући једнократној финансијској помоћи замијениће столарију подручном одјељењу у Ножичком, која је постављена прије 30 година. Директор школе Славко Драгосављевић захвалио је предсједнику Милораду Додику на помоћи и најавио да ће радови бити извршени до краја године.

- Ова школа је годинама у лошем стању и у њу се није улагало, а постављањем нове столарије ћемо у значајној мјери промијенити њен изглед - рекао је Драгосављевић.

Руководство србачке школе је за кратко вријеме унијело позитивне промјене, јер је, између осталог, уређено школско двориште, обновљени мокри чворови у централној школи, а у плану је и реконструкција прилаза школи и набавка столарије за подручну школу у Повеличу.

Неке од школа које су добиле помоћ

* ОШ "Алекса Шантић" Вукосавље

* ОШ "Прва основна школа" Сребреница

* ОШ "Вељко Чубриловић" Прибој

* ОШ "Свети Сава" Фоча

* ОШ "Вук Караџић" Вишеград

* ОШ "Коста Тодоровић" Скелани

* ОШ "Никола Тесла" Дервента

* ОШ "Иван Горан Ковачић" Мркоњић Град

* ОШ "Ристо Пророковић" Невесиње

* ОШ "Милан Илић Чича Шумадијски" Хан Пијесак

* ОШ "Свети Сава" Трново,

* ОШ "Јован Дучић" Шековићи

* ОШ "Љутица Богдан" Калиновик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана