За срце мјесечно 320.000 лијекова

Милијана Латиновић
За срце мјесечно 320.000 лијекова

Бањалука - Љекари у Републици Српској за шест мјесеци ове године прописали су око 3,2 милиона рецепата за разне лијекове, међу којима је највише медикамената за болести кардиоваскуларног система.

То су подаци Фонда здравственог осигурања РС, којег су лијекови на рецепт у првом полугодишту ове године коштали око 35,2 милиона КМ.

- У односу на исти период 2016. године, у првих шест мјесеци ове године прописано је за два одсто више лијекова - истакли су у Фонду, додајући да је у просјеку мјесечно прописивано око 320.000 рецепата за лијекове за кардиоваскуларни систем.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести РС Душко Вулић каже да не чуди што је међу прописаним лијековима највише оних за срце.

- Годинама уназад срце и болести кардиоваскуларног система су водећи узрок смртности, а међу обољелима је све више младих у трећој деценији живота - рекао је Вулић.

Додаје да је превенција најбољи лијек за сваку болест, па тако и за кардиоваскуларна обољења.

- Редовна контрола крвног притиска, шећера и масноће у крви, те одржавање тјелесне тежине и здрава исхрана неопходни су за очување здравља срца. Уз све то, потребна је и редовна физичка активност и избјегавање алкохола и цигарета - рекао је Вулић.

Према подацима Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, потрошња лијекова у протеклих неколико година је на истом нивоу. Додају да је годинама уназад највећа потрошња лијекова за третман кардиоваскуларних обољења, што је, како кажу, и логично, јер је и број обољелих од кардиоваскуларних обољења највећи међу обољелима.

Доступност лијекова

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да на тржишту тренутно нема несташице лијекова и да су доступне све терапије потребне за третман становништва.

- Међутим, наши фондови нису у завидној финансијској ситуацији, па овај економски моменат може изазвати слабију доступност неких лијекова пацијентима којима су они неопходни - истакли су у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана