За регистрацију предузећа највише се чека у Бањалуци

ATV
За регистрацију предузећа највише се чека у Бањалуци

Бањалука - Регистрације фирме за три дана, на једном мјесту и уз мање трошкове, помпезно је најављиван пројекат Владе из 2013. године.

Међутим, ни данас није, у поптупности, заживио у свим крајевима Српске. Посебно се жале пословни субјекти у Бањалуци, гдје се највише и чека на рјешења о регистрацији.

"Према информацијама с којима ми располажемо, највише се чека када је у питању Окружни суд у Бањалуци, а са друге стране оно на шта су се привредници жалили у претходном периоду јесте и предуго чекање на добијање ПДВ броја", рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ појашњавају да на ПДВ број чекају само они обвезници који нису доставили потпуну документацију. Или имају неисплаћена потраживања.

"Те фирме могу ући у систем ПДВ-а, али оног тренутка када се подмире дугови из старих фирми које су остале дужне по основу ПДВ-а или неког другог облика индиректних пореза", појашњава Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У бањалучком Окружном привредном суду, кажу, да рјешења о регистрацији привредних субјеката доносе у релативно кратком року, с изузетком пријава које имају недостатке. Надлежни, ипак, признају да у пракси постоје чекања.

"Обзиром да је Бањалука највећи центар и да се највећи број привредних субјеката управо региструје у Бањалуци и због недостатка кадрова, долази до пробијања понекад и тих рокова. Тако да се надам да ћемо у наредном периоду, а имали смо прилику да разговарамо са министром Касиповићем на ту тему, а и он је разговарао са предсједником Привредног суда на ту тему, и надам се да ће се тај проблем превазићи", навео је Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Ако се превазиђе, можда буде као у Србији. Тамо све буде готово за дан.

"Она се формално води на три дана. Међутим, ми смо објавили прошле недеље статистички податак да је то један дан", наводи Звонко Обрадовић, директор Агенције за привредне регистре Србије.

У Србији се у року од 24 часа ријеши 99,5 одсто захтјева за регистрацију предузећа, док у року од једног радног дана, односно за осам, сати рјешења добија 75 одсто подносилаца захтјева. У Републици Српској рекордери по брзини су Бијељина, Добој, Источно Сарајево и Требиње. Све се заврши за дан и по.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана