За радна мјеста 14,3 милиона КМ

Драгана Келеч
За радна мјеста 14,3 милиона КМ

Бањалука - За финансирање пројеката запошљавања у РС ове године планирано је 14,3 милиона марака, а акценат ће бити на отварању нових радних мјеста у реалном сектору.

Поручено је то јуче са сједнице Економско-социјалног савјета РС у Бањалуци. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је у 2015. години за пројекте запошљавања предвиђено око 10,3 милиона марака, уз које ће бити утрошена и четири милиона која су преостала из прошле године.

- Реформска политика ове године је опредјељење Владе РС. Акценат је на новом запошљавању, које мора да фаворизује реални сектор. Из тог разлога донесена је одлука да нема запошљавања у институцијама Владе РС, а таква одлука би требало да дође и у јавна предузећа и цијели јавни сектор - казао је Савановић. Он је подсјетио да је у прошлој години кроз разне пројекте запослено 2.150 људи, за шта је утрошено око 7, 6 милиона марака.

Нагласио је да само реални сектор може да подигне на виши ниво стандард становника Српске, због чега се спровођење акционог плана запошљавања мора фокусирати на њега, али и имати озбиљан приступ свих социјалних партнера.

Савановић је истакао да је одговорност на свим послодавцима, који морају редовно да уплаћују доприносе за своје раднике.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да увијек подржава ново запошљавање, али да се мора посебна пажња обратити колико је запослених у реалном сектору.

- Захваљујући пројектима у привреди лани је запослена 2.001 особа, за шта је потрошено 4,9 милиона марака. Кроз пројекте у пољопривреди до посла је дошло 461 лице, гдје је потрошено око три милиона, а кроз пројекте за приправнике посао је добило 220 младих, што је коштало 1,49 милиона марака - казала је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да је заједнички циљ свих послодаваца да новим радним мјестима заједничким снагама допринесу бољем развоју Српске.

- Најбољи новац је новац који је уложен у ново радно мјесто - истакао је Шкребић и додао да послодавци увијек подржавају акциони план запошљавања, али да имају примједбе на то што још увијек нису добили податке колико је људи остало запослено послије истека уговора ових пројеката.

- Сматрамо да млади требају шансу за посао, али да приоритет треба дати реалном сектору - истакао је Шкребић, који је јуче изабран и за новог предсједника Економско-социјалног савјета РС.

Инспекције

Ранка Мишић је истакла да је неопходно измијенити или донијети нови закон о раду инспекцијских органа.

- У овој области потребан је нови закон, који ће детаљно да регулише надлежности инспектора, да формулише ко може, а ко не може да буде инспектор, као и да инспекторима омогући да контролишу предузећа која нису пријављена - нагласила је Мишићева и додала да је неопходна и реформа јавног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана