За посао и даље траже хрпу папира

Драгана Келеч
За посао и даље траже хрпу папира

Бањалука - Многе локалне заједнице и републички органи приликом расписивања конкурса за посао од кандидата и даље захтијевају гомилу документације иако је прије мјесец на снагу ступила уредба Владе РС да те процедуре буду поједностављене, а трошкови смањени.

Допуне Уредбе о категоријама, звањима и условима за обављање послова службеника у јединицама локалне самоуправе и измјене Уредбе о јединственим правилима и процедури јавне конкуренције за запошљавање намјештеника ступиле су на снагу 25. марта. Ступањем на снагу тих уредби кандидати за посао треба да сносе само трошкове копирања документације, али не и овјере, а да на јединственом формулару потписују изјаву о некажњавању и тиме гарантују да испуњавају и друге услове конкурса. Они који прођу конкурсну процедуру имају рок од седам дана за достављање оригиналних докумената и потврда.

Пракса је, међутим, потпуно другачија и довољно је погледати било који конкурс за посао и увјерити се да се од кандидата још тражи хрпа овјерених докумената и увјерења.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић каже да је појединцима очигледно потребно више времена да крену са примјеном донесених уредби и позвала све да поштују нова правила.

- Апелујемо на све који расписују конкурсе за послове у јавној управи и локалној самоуправи да поштују донесене уредбе како би олакшали грађанима процедуре и смањили трошкове при аплицирању на радна мјеста - нагласила је Решићева.

У Заводу за запошљавање РС, који објављује готово све конкурсе за послове у јавној управи, кажу да немају законске надлежности и да не могу утицати на послодавца коју документацију ће тражити приликом објављивања јавног огласа или конкурса.

- У оквиру наших надлежности је само да посредујемо између послодавца и незапослених те да објавимо оглас или конкурс ако нам то послодавац захтијева - рекли су у Заводу за запошљавање.

 

Незапослени

На евиденцији Завода за запошљавање РС на крају марта биле су пријављене 142.804 особе.

- Незапосленима много значе једноставније процедуре и мањи трошкови приликом аплицирања за посао, јер су чести случајеви да кандидати не прођу на десетинама конкурса - казала је Бањалучанка Марија Ј, која већ двије године као дипломирани економиста чека на запослење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана