За мало славе на интернету газе све пред собом

Небојша Томашевић
За мало славе на интернету газе све пред собом

БАЊАЛУКА - Трагична смрт Младена Дулића (22), који се објесио након што је на друштвеним мрежама освануо снимак његовог понижавања док је тражио посао, показала је колико смо као друштво ниско пали и спремни да ради свог задовољства угрозимо друге и “газимо преко мртвих”, оцјењују стручњаци за “Глас Српске”.

Несрећни младић снимљен је и исмијаван приликом разговора за посао, а када се снимак проширио друштвеним мрежама, услиједило је додатно понижавање, након чега је Дулић починио самоубиство.

Социлог Владимир Васић истиче да овај случај указује да смо као друштво дотакли само дно у међуљудским односима и изгубили емпатију и осјећај за другог човјека.

- Данас живимо у времену гдје је огољена приватност, а сви принципи моралног понашања су урушени. Људи без стида и срама пласирају лоше ствари у јавност. Овакви случајеви најбоље показују колико је друштво лицемјерно. Многи су, у први мах, спорни видео схватили као шалу, а када је дошла вијест да се младић убио, сви су стали на страну жртве. Међутим, нико није осудио тај снимак прије трагедије - рекао је Васић.

Нагласио је да се људи често приклањају маси и тако изгубе рационални приступ свему.

- Људи не размишљају како ће наши поступци утицати на друге. Живимо у друштву егоизма и гледамо само себе и у тој борби неријетко газимо преко лешева. Друштвене мреже се злоупотребљавају и ово је погубно за све нас јер смо дозволили да тај снимак постане виралан. Постоји велика одговорност друштва у овоме - казао је Васић.

Истакао је да је проблем што нема законских оквира који би регулисали коришћење друштвених мрежа и уобличили понашање на њима.

Психолог Александар Милић сматра да је добар дио онога што се пласира на друштвеним мрежама ненормално и одвратно. Истиче да младић који је дигао руку на себе вјероватно није био одгојен да се одупре сарказму и исмијавању.

- Он једноставно није могао да осјети тај сарказам и повређивање док то није дошло у етер. Када је јавно експониран, доживио је угроженост и душевни бол, патњу, из чега није могао да изађе. На снимку се види да је младић био безазлен, искрен, честит и да је само дошао да тражи посао - казао је Милић.

Нагласио је да је проблем што су насиље, клевета и лаж легализовани на друштвеним мрежама, које нико не контролише.

На ову трагедију на друштвеним мрежама реаговао је и епископ диселдорфски и њемачки Григорије, ријечима да се младић није убио због своје крхке природе, већ због наше суровости и немилосрдности.

- Његовој трагичној смрти претходило је наше ругање, наш безосјећај на његову муку - казао је владика.

Младен Дулић из Лакташа је у потрази за послом прије неколико дана дошао на једну бензинску пумпу у том граду, гдје је потом доживио страшно понижење и исмијавање. Радник пумпе му је припремио низ неуобичајених питања, која су збунила младића, а читав разговор је снимио. Говорио му је: “Мораш писати који си пол, јеси ли мушки или женски. Мораш написати гдје си радио? Мораш још написати јеси ли спавао ноћу на послу. Напиши да си пола спавао, пола ниси. Напиши јеси ли се покривао, да донесу ћебе. Имамо ми по ћебе, ко ради има ћебе. Јеси се покривао зими? Напиши не треба ћебе. Напиши да ли једеш ћевапе са дуплом или са једном лепињом. Ако ћевапе не једеш, овдје не можеш радити. Овде се само једу ћевапи. Ја 20 година једем ћевапе. Ако не једеш ћевапе, онда остајеш без хране”, рекао је радник, између осталог, несрећном младићу.

Снимак је потом освануо на мрежама, а недуго након тога стигла је вијест да је Младен дигао руку на себе. Овај случај дигао је велику прашину и указао на све мане друштва, а након вијести о самоубиству, многи су осудили исмијавање младића. Полиција је због овог снимка ухапсила радника бензинске пумпе Вељка Тришића (44), који је и снимао младића, а лисице на руке стављене су и Дражену Кудри (30) због сумње да је спорни снимак дијелио на друштвеним мрежама.

Младен Дулић јуче је сахрањен на локалном гробљу у Лакташима уз присуство бројних пријатеља и родбине.

Додик

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик осудио је све који су снимили младића и јавно ширили снимак, нагласивши да такви заслужују јавну осуду и морају сносити кривичну одговорност.

- Корисници друштвених мрежа имају слободу да пишу и објављују шта хоће, али ако она није праћена одговорношћу, онда може да заврши онако како смо видјели на трагичном случају у Лакташима. Ова трагедија треба да буде упозорење свима да поштују људски живот и достојанство у свакој прилици и на сваком мјесту - написао је Додик на “Твитеру”. Додао је да ће се у наредном периоду радити на допуни постојећих законских рјешења, којима ће јаче бити санкционисани они који овим видом насиља угрожавају друге особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана