За легализацију дивље градње још двије године

Драгана Келеч
За легализацију дивље градње још двије године

Бањалука - Рок за легализацију бесправно саграђених објеката у РС требало би да буде продужен за најмање двије године.

- То ће бити дефинисано измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, чија је израда у току и треба да буде завршена до краја године - рекли су "Гласу Српске" у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС истакавши да су приступили измјенама и допунама закона првенствено с циљем његовог усаглашавања са одлуком Уставног суда РС, којом је утврђено да поједине одредбе нису у сагласности са Уставом.

Нови Закон о уређењу простора и грађењу ступио је на снагу у мају 2013. године, а објекти чија је изградња започела послије његовог ступања не могу бити легализовани.

- Бесправна изградња је озбиљан друштвени проблем који оптерећује готово све земље у окружењу. Одредба Закона о уређењу простора и грађењу по којој се не могу легализовати објекти чија изградња је започета након ступања на снагу тог закона у једном дијелу успорила је девастирање простора - истакли су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Да би била искоријењена бесправна градња, поручују из ресорног министарства, неопходан је много јачи и шири ангажман инспекцијских органа, јер су они надлежни за надзор над спровођењем закона.

Дугогодишњи проблем је и то што не постоји прецизна евиденција колико је "на дивље" изграђених објеката у Српској. Евиденцију, мада не потпуно прецизну, имају само локалне заједнице и на основу ње се претпоставља да је у РС на десетине хиљада бесправно саграђених објеката.

Процјењује се да је само на подручју Бањалуке између 15.000 и 20.000 бесправно изграђених објеката. Градска Урбанистичко-грађевинска инспекција је у првих шест мјесеци ове године обавила 1.801 контролу и због бесправне изградње издала 25 прекршајних налога у вриједности од 55.700 марака.

- Донесено је и 70 рјешења о рушењу бесправно изграђених објеката, а 13 их је срушено - истакли су у Урбанистичко-грађевинској инспекцији у Бањалуци.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да се, као и већина локалних заједница, суочавају са проблемом бесправне изградње.

- Настојимо да приволимо људе да легализују објекте. Залажем се за легализацију свих изграђених објеката које је могуће легализовати. Куће треба легализовати уз најмање строге услове и најниже цијене, док за велике стамбене и пословне објекте треба изједначити услове - казао је Мићић.

Општинске службе у Градишци процјењују да је на подручју те општине бесправно саграђено око 5.000 објеката.

- Нисмо задовољни одзивом грађана за легализацију јер смо имали тек неколико стотина захтјева, а процјењује се да на подручју општине има око 5.000 бесправно изграђених објеката - казао је начелник општинског Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове Слободан Видовић.

Власници бесправно саграђених објеката не могу несметано располагати том имовином све док не ријеше њен статус. За легализацију је неопходно уплатити накнаду за уређење грађевинског земљишта и једнократну ренту чију висину прописују локалне заједнице.

 

Учинак Урбанистичко-грађевинске инспекције у Бањалуци, у којој је највише бесправно изграђених објеката

- 1.801 контрола у првом полугодишту

- 25 прекршајних налога у вриједности од 55.700 КМ

- 70 рјешења о рушењу објеката

- 13 објеката срушено

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана