За изградњу храма у Поткозарју Срби у Аустралији прикупили готово 30.000 долара

Срна
За изградњу храма у Поткозарју Срби у Аустралији прикупили готово 30.000 долара

МИЛВОКИ - За изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у мјесту Међувође, у општини Козарска Дубица, с циљем очувања сјећања на мученичко страдање Срба у Јасеновцу и другим мјестима до сада је прикупљено готово 30.000 долара, рекла је Срни Снежана Димитријевић из Аустралије, која је једна од иницијатора прикупљања новца

Димитријевићева је указала на значај изградње овог храма у Поткозарју које је много страдало у Другом свјетском рату, када је највећи број дјеце, жена, старих и немоћних са простора Козаре, Кнешпоља и многих других крајева, послије офанзиве на Козари проведено кроз Међувође, а потом убијено и погубљено у логору Јасеновац.

Она је навела да је у периоду од 1942. године на подручју Међувођске парохије више од 700 дјеце одведено у правцу Јасеновца и од тада им се губи сваки траг. "Свето мјесто посвећено је страдању јасеновачких жртава у Другом свјетском рату од Независне Државе Хрватске.

Сигурна сам да ће ова црква сијати посебним сјајем и да ћемо се поносити што смо дио нечега оволико битног за српски народ. Позивам све људе добре воље да се одазову нашем позиву и својим прилозима помогну изградњу храма", поручила је Димитријевићева. Она је додала да је до сада прикупљено готово 30.000 долара за изградњу овог храма.

"Породица Гвозден Зоран и Бојана у сарадњи са организацијом 28. јун је током викенда у Милвокију организовала дружење на којем је за изградњу наше светиње у Међувођу прикупљено око 6.000 долара", рекла је Димитријевићева.

Она је навела да се новчана средства могу уплатити на жиро рачун Српске православне црквене општине у Кнежици: ИБАН: БА395620108047299649, СВИФТ: РАЗББА22, Кнежица ББ, 79240 Козарска Дубица, НЛБ банка Бањалука. Изградња храма почела је 2018. године, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана