За годину и по болнице напустила 193 МЕДИЦИНАРА

Драгана Орловић
За годину и по болнице напустила 193 МЕДИЦИНАРА

Бањалука - Болнице у Републици Српској у посљедњих годину и по напустила су укупно 193 здравствена радника, и то 21 љекар и 172 медицинске сестре и техничара.

Показали су то подаци које смо прикупили у болницама широм Српске о броју радника који су их напустили и оних које су запослили током 2017. и 2016. године.

Иако је само од почетка ове године отишло 11 љекара и 50 медицинских радника, у здравственим установама поручују да се ипак не суочавају са алармантним одливом кадрова. Већина болница запошљавала је у истом периоду и љекаре и медицинско особље, у неким случајевима и више од броја оних који су отишли. Ипак, у болницама не наводе да ли је тиме надокнађиван кадар који их је напустио или је ријеч о новим радним мјестима која су била раније предвиђена.

- Од 1. јануара до 22. јуна ове године пет љекара и 33 медицинске сестре и техничара добровољно су отишли, док су нас лани напустила четири љекара и 75 медицинских радника - рекли су у Универзитетском клиничком центру РС.

Додају да су лани запослили 15 љекара и 93 медицинара, док ове године нису запослили ниједног љекара, али су примили 74 медицинска радника. Напомињу да им не недостаје особља и да увијек настоје да задрже и запосле професионалце.

Болницу у Источном Сарајеву ове године напустила су два медицинска техничара, а лани један љекар и три медицинска техничара.

- Ове године запослили смо два медицинска техничара, а лани једног љекара - рекли су у овој болници.

Директор болнице у Приједору Мирко Совиљ каже да је ове године од њих отишао један медицински техничар, а лани њих девет и један љекар, док су у посљедњих годину и по запослили пет љекара и 13 медицинара.

Директор Универзитетске болнице Фоча Вељко Марић каже да су их ове године напустила два љекара која су отишла да раде у приватне установе у Горажду и Београду, као и једна медицинска сестра која је отишла у Њемачку.

- Лани нас је напустио један љекар и један медицински техничар - рекао је Марић и додао су у 2017. и 2016. запослили 11 љекара и 36 медицинских сестара.

У болници "Свети апостол Лука" у Добоју кажу да су њихову установу ове године напустила четири љекара и пет медицинара, док је лани отишло њих 15 и један љекар.

- Прошле године запослили смо 11 љекара и 18 медицинских радника, а ове године четири љекара и 16 медицинара - рекао је директор ове болнице Милорад Живковић.

Болнице у Требињу и Невесињу једине су које се могу похвалити тиме да их нико од љекара, а ни осталог медицинског особља, ове ни прошле године није напустио.

- Ове године запослили смо два љекара и два медицинска радника, а исти број љекара и особља запослили смо и лани - рекли су у невесињској болници.

И директор болнице Требиње Васо Мијановић каже да није било радника који су их напустили ове и прошле године, али да су у поменутом периоду запослили пет љекара и двије медицинске сестре.

Предсједник Струковног синдиката медицинских техничара и бабица РС Ранко Палачковић каже да љекари из јавних болница првенствено одлазе у приватне установе, али и у иностранство, док медицинске сестре и техничари махом траже послове у Њемачкој.

- Плаћенији послови су најчешћи узрок одлазака из јавних болница. У приватним клиникама љекари добијају плате по договору и у складу са својом професионалношћу, док у Њемачкој медицинари могу зарадити и три пута више него овдје - истакао је Палачковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана