Вукадиновић: Олакшице код нотара за посебно осјетљиве категорије становништва

Срна
Вукадиновић: Олакшице код нотара за посебно осјетљиве категорије становништва

Бањалука - Уредбом о измјенама и допунама Уредбе о одређивању награда и накнада нотарима у Републици Српској, коју је донијела Влада, уведена су ослобађања од плаћања и олакшице за посебно социјално осјетљиве категорије становништва, рекла је Срни помоћник министра правде Српске Јелена Вукадиновић.

“Ријеч је о ослобађању од плаћања награде нотару у износу од 50 одсто за посебно социјално осјетљиве категорије становништва”, рекла је Вукадиновићева и додала да је то новина у нотаријату Српске.


Она је нагласила да се то односи на лица која се налазе у стању социјалне потребе, а која су примаоци новчане помоћи, ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије, чланове породица погинулих и несталих бораца Српске, жртве ратне тортуре, цивилна лица са инвалидитетом која су корисници права на личну инвалиднину, лица која болују од ријетких болести, те дјецу без родитељског старања.

Вукадиновићева истиче да ова лица остварују право на ослобађање плаћања 50 одсто износа награде нотару, уколико нотару доставе документацију којом ће доказати свој статус.

“Прописано је да се ова ослобађања од плаћања не односе на одређене правне послове којима се стиче имовинска корист, који имају везе са привредним друштвима, установама и задругама и на оне послове гдје није неопходан ангажман нотара да би такви послови и радње имали своје правно дејство”, навела је Вукадиновићева.

Она је нагласила да ће грађани нарочито осјетити олакшице јер је дошло до умањења и награде нотару која се плаћа за закључивање анекса уговора, затим раскида уговора, за учешће треће и сваке наредне странке.

До умањења је дошло, нагласила је Вукадиновићева, и у вези са наградом на коју је нотар има право када посао обавља ван своје канцеларије и ван радног времена.

Она каже да је битно да за све правне савјете које нотар даје у припреми или у вези са послом за који већ наплаћује награду, нема право на посебну награду док је за одређене правне послове као што је уговор о закупу, обрада исправе која за предмет има будуће давање, одређен фиксни износ награде.

Олакшице су предвиђене и за привреду, односно смањена је награда нотару за присуство и учествовање на скупштини акционарског и вишечланог друштва са ограниченом одговорношћу и других пословних субјеката, односно тамо гдје је обавезно присуство нотара.

Вукадиновићева је навела да је Министарство правде Српске радило измјене и допуне Уредбе на начин да су узети у обзир интереси грађана, прије свега њихово економско и социјално стање, на шта су нарочито указивали народни посланици.

“Министарство правде је поступало по закључцима Владе Српске и Народне скупштине и извршило одређене анализе, те установило да је потребно да се изврше одређене измјене и допуне”, навела је она.

Са друге стране, каже Вукадиновићева, ресорно министарство је водило рачуна о интересима нотара и о несметаном раду нотарске службе.

“Утврдили смо да постоје одређене празнине, да нека питања нису регулисана, а да у погледу одређених питања нотари различито поступају тако да је било потребно прописати одредбу да би се обезбиједило једнообразно поступање у наплатама и наградама нотара”, објаснила је Вукадиновићева.

Она је навела да је Министарство правде све вријеме сарађивало и са Нотарском комором, од које је добијало приједлоге за измјене и допуне, а одржан је и већи број састанака.

“Циљ нам је био да заједно идентификујемо које је одредбе потребно мијењати, питања која је потребно уредити да би нашло компроимисно и најбоље рјешење како за грађане и привреду, тако и за нотаре”, истакла је Вукадиновићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана