Вршњачко насиље у Дервенти: Везали дјечака за столицу и вријеђали му мајку

Г.С.
Вршњачко насиље у Дервенти: Везали дјечака за столицу и вријеђали му мајку

ДЕРВЕНТА - Полицији у Дервенти пријављен је случај вршњачког насиља од стране малољетних лица у Средњошколском центру "Михајло Пупин" у овом граду, што је, нажалост, нови случај малољетничког насиља у школама у Републици Српској.

Виновници догађаја су ученици првог разреда ове школе, а мајка дјечака који је пријавио насиље тврди да је њен 15-годишњи син мјесецима трпио разне врсте увреда те физичког насиља од стране његових колега из разреда.

"Када је кренуо у средњу школу, од првог дана је вербално вријеђан најгорим увредама и псована му је мајка. Он је ћутао о томе, на одмору је знао добити шамар, ћушку по глави, да га навлаче за уши", каже она.

Тврди да је њен син малтретиран због његовог физичког изгледа јер је, наводи, ситне грађе. Такође, тврди да се чак радило и о сексуалном насиљу.

"За вријеме наставе на свим предметима од септембра доживљава прозивања. Он сједи у првој клупи испред професора. Рекао ми је да му стално псују мајку, да то траје три мјесеца, а да је само један професор реаговао. Разочарана сам таквим понашањем професора и педагога", прича она.

За комплетан случај сазнало се тек почетком децембра.

"Све је кулминирало 5. децембра на часу енглеског, када професорица није била на часу око 10 минута. Двојица другова из разреда су му набила столицу на главу, а изолир-траком су га облијепили и тако га понизили. Одузели су му телефон, а тако раде и другој дјеци. Он донедавно није имао храбрости да каже ни мени, нити је било коме пријављивао, док коначно није отишао школском психологу", каже она и додаје:

"Ми смо разговарали са педагогом, директором, разредником. Неки су чак нудили да то ставимо под тепих. Мој син и ја смо већ посјетили психијатра, морамо ићи опет, али ако ово остане у Дервенти - од овога неће бити ништа. Зато не желим да то остане у Дервенти, већ да спријечимо даље насиље", поручује она.

Да прича није без основа потврдили су извори "Независних" из ове дервентске школе...

"Дјечак је малтретиран. Мајка је рекла да то траје дуже вријеме, а ми у школи то нисмо знали. Сигурно је да су га везали за столицу селотејпом и да су му отели телефон", кажу наши извори и поручују да је школа одмах појачала рад са спорним одјељењем. Наши извори нису могли потврдити информацију да се радило и о сексуалном насиљу над малољетником.

"За њих је то интерна шала. То не може бити интерна шала. Ми смо то пријавили и то ће бити испитано", казали су наши извори.

Гордана Асентић, директорица Средњошколског центра "Михајло Пупин" у Дервенти, каже да је она добила пријаву од стране школског психолога и да се случај прати.

"Чим смо утврдили да има неких назнака насиља, одмах смо обавијестили полицију, Центар за социјални рад и све родитеље ученика који су учествовали у томе. Они сада раде своје радње", појашњава Асентићева и додаје:

 "Дјечак није био у школи задња три дана, а мајка која је од почетка сарађивала са нама у свему сада тврди да смо ми криви за све. Ја сам педагог и гарантујем вам да нико од нас, ниједан просвјетни радник, кад чује за неко насиље неће остати нијем и неће бити да не реагује. Ми смо сви родитељи, сви имамо дјецу и стојимо на располагању надлежним органима", истакла је Асентићева, која је оставила могућност да ученици буду прописно кажњени уколико се докажу све чињенице.

Из Центра за социјални рад Дервента речено нам је да је случај пријављен.

"Све је још у току, ради се о малољетним лицима и не могу вам више открити", рекла је за "Независне новине" Маја Поповић, директорица Центра за социјални рад.

Из полиције у Дервенти добили смо информације да се утврђују све околности и нису жељели износити никакве квалификације док истрага не буде готова.

Ипак, наш извор из МУП-а потврдио је да је у пријави коју посједује полиција у Дервенти наведено да је ученик везан за столицу од стране два друга ученика, која су му потом ставила столицу на главу, након чега су му упутили бројне пријетње.

Међутим, да ствар буде још гора, "Независне" сазнају да су у посљедњих неколико дана још два ученика из Средњошколског центра у Дервенти пријавила вршњачко насиље. Из ове образовне установе потврдили су нам да постоји још случајева, али не потврђују да су то два нова.

"Постоје још нека сазнања, биле су у питању двије различите ствари. Конкретно, за једног дјечака смо сазнали од социјалне раднице и мајке и одмах смо кренули да испитујемо", казала је директорица Гордана Асентић, док су из Центра за социјални рад били нешто конкретнији, поручивши да је радница Центра на терену и да све провјерава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана