Врховац: Спријечити одлагање отпада на Трговској гори

Срна
Врховац: Спријечити одлагање отпада на Трговској гори

БАЊАЛУКА - Спречавање градње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској само 850 метара од границе са Републиком Српском и БиХ обавеза је свих, јер уколико се то догоди, не само да ће бити угрожен слив ријеке Уне и животи око 230.000 људи, него и будућност и развој цијелог краја, изјавио је данас Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Дражен Врховац.

"Немамо право због наше дјеце и њихових потомака да пристанемо на то, јер ће здравље људи и животна средина свих нас у сливу ријеке Уне бити угрожени не данас, него десетинама година унапријед", рекао је Врховац.

Он каже да ради тога СНСД и сви његови посланици са подручја слива Уне разумију страх и неизвјесност са којим вијести о градњи одлагалишта прате.

"И ми, и наше породице, и наше комшије поздрављамо данашњи састанак Координационог тијела и представника ресорних министарстава из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ који покушавају да онемогуће изградњу одлагалишта за радиоактивни отпад уз саму границу", каже Врховац.

Он је истакао да грађани вјерују у одлучност Владе Републике Српске, која је у овој години издвојила милион КМ за рјешавање питања Трговске горе и за рад експертских тимова који врше истраживања, да ће успјети да са Савјетом министара и Владом ФБиХ, изнађе начине како би Хрватска одустала од намјере и донијела одлуку о градњи одлагалишта нуклеарног отпада на некој другој локацији.

"Као посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске и као замјеник предсједника СНСД-а града Приједора, својим политичким ангажманом учинићу све да се заштити животна средина и здравље људи овога краја и спријечи градња одлагалишта на самој граници", рекао је Врховац.

На то, подсјећа он, обавезује и резолуција Народне скупштине Републике Српске о противљењу активностима изградње одлагалишта отпада ниске и средње радиоактивности у хрватској општини Двор усвојена крајем 2015. године, којом је изражено противљење изградњи одлагалишта и затражено од Хрватске да обустави све активности када је ријеч о Трговској гори.

Врховац је подсјетио и да је предсједник СНСД-а Милорад Додик, раније као српски члан Предсједништва БиХ, први предузео кораке када је ријеч о градњи одлагалишта нуклеарног отпада Хрватске, након чега је Предсједништво БиХ донијело закључке да се градња одлагалиште помјери на неку другу од понуђених седам локација у Хрватској.

"Несхватљиво је да у времену када цијели свијет инсистира на екологији и очувању животне средине, као добра цијелог човјечанства, неко градњом одлагалишта нуклеарног отпада баш на овој локацији, покушава да угрози један од најљепших националних паркова на овим просторима, Парк природе Уна у Републици Српској и Национални парко природе Уна у ФБиХ, који као паркови природе по европском законодавству имају посебан статус", наводи Врховац.

У Новом Граду данас се одржава састанак Координационог тијела за Трговску гору којем присуствује и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Републике Српске Сребренка Голић.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана