Возила на дионици Прњавор-Добој од јуна

Дијана Дујић
Возила на дионици Прњавор-Добој од јуна

Добој - Дионица аутопута Прњавор-Добој у дужини од 36 километара биће изграђена до почетка јуна када ће бити успостављен и саобраћај.

Ово је поручено јуче након што су предсједник РС Милорад Додик, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, директор "Аутопутева РС" Душан Топић и власник компаније "Интеграл инжењеринг" Слободан Станковић обишли ову дионицу. Топић је рекао да је приоритет да се заврше објекти чија је изградња у току, првенствено тунел у Слатинцима и мост преко ријеке Укрине. Он је подсјетио да је готово цијела траса асфалтирана у два носива слоја и да преостаје постављање трећег слоја.

Трнинић је истакао да је задовољан динамиком извођења радова на дијелу аутопута Добој-Прњавор.

- Имали смо среће са временским условима тако да смо у овом зимском периоду успјели надокнадити дио закашњења који је настао усљед поплава из 2014. - рекао је Трнинић.

Додик је подсјетио да је идеја о изградњи аутопута Добој-Бањалука настала у априлу 2006. године, када је одбачено да то буде рехабилитација и модернизација постојећег магистралног путног правца.  Додик је оцијенио да ће траса аутопута од Прњавора до Бањалуке, која, како наводи, иде одређеном динамиком, бити готова до прољећа 2018. године.

Према његовим ријечима, у наредном периоду очекује се наставак изградње других објеката аутопутног карактера у РС, те да се са Кинеском развојном банком преговара да то буде траса Бањалука-Мркоњић Град, али исто тако и дионица од Раче према Бијељини.

- Идеја је да овај аутопут, који је већ кренуо из Бањалуке, заврши на коридору 5Ц, споји се на њега, а негдје код Шамца издвоји и иде даље према Брчко дистрикту, те према Бијељини и граници са Србијом - навео је Додик.

Он је овом подсјетио да је раније изграђено 48 километара аутопута од Бањалуке до Градишке, на којем има проблема са границом према Хрватској, која је постала чланица ЕУ, а на којој је предвиђена изградња моста. Према његовим ријечима морају се обновити све процедуре, те се нада добром исходу. 

Изградња дионице Добој-Прњавор финансирана је кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 180 милиона евра, а дионица Бањалука-Прњавор из кредитног уговора са Европском инвестиционом банком у износу од 160 милиона евра.

Радници

Власник компаније "Интеграл инжењеринг" Слободан Станковић истиче да је на траси ангажовано од 600 до 1.000 радника, као и сва грађевинска оператива.

Станковић је навео да ускоро предстоји пуштање у саобраћај дионице од 10 километара од Маховљанске петље до Друговића ради растерећења саобраћаја до Лакташа и Бањалуке.
Дејвид Пратен, представник компаније "ИРД ептис" која је задужена за ревизију израде пројекта и надзор изградње аутопута, рекао је да су у току завршни радови на овој дионици, изразивши задовољство што ће се окончати током љета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана