Возачка дозвола од 700 до 1.100 КМ

Јасна Драгојевић
Возачка дозвола од 700 до 1.100 КМ

Бањалука, Вишеград - За добијање возачке дозволе за "Б" категорију будући возачи морају да издвоје од 700 до 1.100 марака у зависности од општине у којој полажу испит.

Најмање новца треба да издвоје кандидати у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Приједору, док становници Дервенте, Фоче и Вишеграда и околних мјеста треба да имају најдубљи џеп.

Цијене обуке у Бањалуци крећу од 450 до 550 КМ, а њоме су обухваћене све услуге ауто-школе од теоретског до практичног дијела, а уз то је потребно платити још 250 КМ осталих трошкова.

Разлике у цијенама, које ауто-школе слободно формирају, у Удружењу за унапређење безбједности саобраћаја Бањалуке објашњавају различитим условима који се нуде кандидатима.

- Поједине ауто-школе имају минималне трошкове, јер не издвајају новац за предаваче, односно то раде власници који су инжењери саобраћаја и имају лиценцу. Осим тога, неки имају и властите пословне просторе, па не морају да плаћају закуп простора. Све то знатно смањује трошкове - рекао је предсједник Удружења Миленко Јаћимовић.

У граду на Требишњици будући возачи треба да издвоје исто као и Бањалучани.

- Код нас има много ауто-школа па смо цијене спустили максимално, тако да је обука 400 марака, а комплетна возачка је 750 КМ - рекао је Драган Мутулија из ауто-школе "Свјетлосни знаци".

Он је нагласио да је цијена у другим херцеговачким општинама за стотинак марака виша.

Из ауто-школе "Гавриловић" у Бијељини истичу да цијене у овом граду варирају за око 50 марака.

-  Обука за "Б" категорију кошта 750 КМ, а у ту цијену је укључено све осим љекарског увјерења и излазака на испит. Кандидат нема никаквих додатних трошкова - рекао је Мирослав Гавриловић из ове ауто-школе.

Да се до возачке дозволе може доћи за 780 марака кажу и у ауто-школи "Саша" из Приједора. Власник ауто-школе "Пета брзина" у Добоју Срећко Тешић каже да су на подручју овог града код свих цијене отприлике исте.

- Обука за возачки "Б" категорије је 600 КМ, а за све трошкове кандидат треба да издвоји 850 КМ - казао је Тешић.

Из дервентске ауто-школе "Думоњић" добили смо информацију да се у овој општини до возачке може доћи за 1.100 марака, а у овој цијени часови вожње имају удио са 700, док су остали трошкови теоретска настава, прва помоћ, љекарско увјерење и други.

На подручју Вишеграда и околним општинама за возачку дозволу је такође потребно издвојити око 1.100 КМ.

- Обука за вожњу је 700 марака и када се додају остали трошкови кандидат треба да плати око 1.100 КМ - рекао је из ауто-школе "Голуб" Рудо-Вишеград Драган Голубовић.

Мање кандидата

У односу на неколико година раније у ауто-школама истичу да имају мање посла, а као разлог углавном наводе платежну моћ становништва.

У прилог тој чињеници говори и Миленко Јаћимовић, који каже да се број испитних дана у Бањалуци знатно смањио.

- Раније је овдје било пет испитних дана, а по потреби и један додатни, док сада имамо два испитна дана и у просјеку 22 кандидата који полажу возачки испит - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана