Возачима стижу тахографске картице

Маријана Миљић Бјеловук
Возачима стижу тахографске картице

БАЊАЛУКА - Издавање тахографских картица возачима у БиХ требало би да почне крајем овог мјесеца, а надлежни увјеравају да неће бити ни проблема у вези са набавком личних карата и возачких дозвола грађанима у 2023. години.

Возачи у БиХ од 11. октобра остали су без тахографских картица, јер је Агенције за идентификацију докумената евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) обавијестила ресорна министарства да неће издавати картице, јер је у току имплементација друге генерације тахографа.

Тада су из Министарства саобраћаја и веза РС подвукли да проблем у систему издавања картица производи ИДДЕЕА, која је задужена за њихову набавку и израду.

- Нејасно је зашто они не издају картице до успостављања новог система, јер се ради о два одвојена система. Такође нејасан је сам начин планирања набавки од стране ИДДЕЕА и због чега је дошло до застоја у производњи картица - казали су тада у Министарству саобраћаја.

Са друге стране у плану рада ИДДЕЕА за 2023. годину навели су да је у току имплементација успостављања система за издавање тахографских картица друге генерације (смарт тахографи) на основу спроведеног поступка набавке и потписаног уговора за набавку тахографских картица и система за персонализацију, издавање и примјену тих картица друге генерације.

- У задњој трећини октобра почећемо са персонализацијом и испоруком тахографских картица друге генерације, чиме ће БиХ постати дио система земаља Европске уније које су нешто раније увела тахографе друге генерације. Такође, у 2023. години очекујемо несметано издавање тахографских картица - наведено је у плану рада ИДДЕЕА.

Надлежни су у својим плановима навели и да ће континуирано вршити персонализацију личних карата, возачких дозвола, путних исправа, регистарских таблица, тахографских таблица и пограничних пропусница.

- Покренут је поступак набавке образаца личних карата и возачких дозвола који је у току припреме програма рада за 2023. годину обустављен због уложене жалбе на тендерску документацију. Та набавка мора бити завршена до краја године, када истиче актуелни десетогодишњи уговор и до када се очекује потписивање новог четворогодишњег оквирног споразума - навела је ИДДЕЕА у свом плану. Очекују да у идућој години неће бити проблема када је ријеч о личним картама и возачким дозволама грађана.

Навели су да све поступке набавке докумената покрећу на вријеме, али да са друге стране Канцеларија за разматрање жалби БиХ има могућност поништења тендера у зависности од основаности жалбених навода, што знатно продужава дужину трајања цјелокупног поступка набавке.

Градња објекта у Бањалуци

У плану рада ИДДЕЕА за 2023. годину наведено је и да је окончана прва фаза изградње објекта за трајни смјештај у Бањалуци за сједиште Агенције и Центра за складиштење, персонализацију и транспорт личних докумената.

- Почетком идуће године извршићемо процјену вриједности радова за другу фазу изградње објекта за трајни смјештај, јер је дошло до значајног поскупљења материјала, усљед чега су недовољна средства којима располажемо. На основу процјене припремићемо нову одлуку и упутити је Савјету министара на разматрање - наведено је у плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана