Волан и кочнице најчешће издају

Анита Јанковић
Волан и кочнице најчешће издају

Бањалука - Неисправна свјетлосна сигнализација, кочиони и систем управљања главне су бољке аутомобила у РС, показали су то технички прегледи возила.

Члан Управног одбора Асоцијације техничких прегледа РС Илија Шербеџија каже да су се у мањем броју случајева прегледаних аутомобила неисправном показали каросерија и амортизери. Додаје да је проценат неисправних возила на техничким прегледима значајно смањен у посљедњих неколико година.

- С обзиром на то да је просјечна старост возила у Српској око 16,5 година, проценат возила од 18 до 22 одсто која "падају" на техничком прегледу није превелик - рекао је Шербеџија и појаснио да власник, чије возило не добије зелено свјетло на прегледу, има рок седам дана да отклони кварове.

У Ауто-мото савезу (АМС) РС истичу да посљедњих неколико година редовно спроводе акцију "Да ли возите технички исправно возило - провјерите", која има циљ да повећа степен безбједности саобраћаја на путевима РС те смањи број саобраћајних несрећа.

- Акцију смо ове године спроводили од 15. јуна до 27. јула на 19 локација у РС и том приликом је прегледало 479 возила, од којих је 154 било неисправно - каже портпарол АМС РС Перица Пећанац.

Додаје да је анализа показала да најстарије аутомобиле возе Власеничани, старости од чак 20,6 година. По старости аутомобила слиједе Прњавор, Лакташи и Вишеград.

- Од прегледана 22 возила у Власеници, чак 12 је било неисправно. У Лакташима је од 29 прегледаних возила квар имало 13 - рекао је Пећанац.

Илија Шербеџија је истакао да проблем представља што поједине техничке станице приликом регистрације возачима прогледају кроз прсте, због чега улицама саобраћају неисправни аутомобили.

- Дешава се да станице у сарадњи са осигуравајућим кућама издају потврде о исправности возила, а да и не обаве технички преглед. Тога је све мање, али се спорадично дешава због превелике конкуренције - рекао је Шербеџија.

Казне

Возачи у Републици Српској, који возе неисправан аутомобил, плаћају казну између 40 и 100 КМ, у зависности од степена неисправности. Они који "искеширају" 100 марака, добијају и један казнени бод, док су станице техничког прегледа које прописано не прегледају возила дужне да плате казну од 500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана